EVO ŠTA DONOSI HLADNI FRONT KOJI IDE PREKO SRBIJE: Tri dela zemlje se već ZABELELA, a očekuje se i GRMLJAVINA
Sneg na putevima, Foto: RINA

zima pokazala zube

EVO ŠTA DONOSI HLADNI FRONT KOJI IDE PREKO SRBIJE: Tri dela zemlje se već ZABELELA, a očekuje se i GRMLJAVINA

Zbog nastavka obilnih padavina, očekuje se značajniji porast niova reka

Objavljeno:

U toku večeri i noći u većem delu Srbije očekuje se novi talas obilnih padavina, a sneg će na zapadu i jugozapadu Srbije ponegde biti praćen i grmljavinom. Hladni front talasa se danas preko Srbije. U većem delu Srbije temperature su danas od jedan do pet stepeni, a sneg je zabeleo Vojvodinu, Beograd i zapadnu Srbiju. Istovremeno, na jugoistoku Srbije danas je bilo suvo, uz prave prolećne temperature, pa dok je u Beogradu padao sneg, u Leskovcu je mereno neverovatnih 22°C.

Tokom dana sneg je u većem delu Vojvodine i u Beogradu prešao u kišu, a temperatura je dostigla 3°C.

Ove večeri na zapadu Srbije pada jak sneg, u centralnim i severozapadnim predelima susnežica, a kiša u većem delu Vojvodine i u Beogradu. Na jugoistoku i istoku i dalje je suvo i veoma toplo.

Trenutne temperature kreću se od nula stepeni na zapadu Srbije do 15 stepeni u Leskovcu, Pirotu i u Vranju. U Negotinu je 10 stepeni, u Beogradu i na Kopaoniku tri stepena, u Sjenici je nakon jutarnjih 10 stepeni temperatura sada uz jak sneg opala na minus dva stepena, a najhladnije je na Zlatiboru sa minus tri.

U nastavku večeri i noći u Srbiji se očekuje novi talas padavina. Na zapadu i jugozaapdu Srbije očekuje se jak sneg, a jaka kiša će u severnim i centralnim predelima Srbije i u Beogradu u nastavku večeri preći u sneg. Na jugoistoku i istoku Srbije u početku će biti suvo, kasnije sa kišom i pljuskovima.

Kiša
Kišafoto: beta dragan gojić, beta Emil Vas

U toku večeri veoma obilne padavine očekuju se na zapadu i na jugozapadu Srbije, a u ovim predelima sneg će ponegde biti praćen grmljavinom. Inače, širom Crne Gore besne jake oluje sa kišom i veoma obilnim pljuskovima sa grmljavinom, dok je na severu Crne Gore i na planinama sneg praćen i jakom grmljavinom. Upravo će ovaj sistem tokom večeri jugozapadnim i zapadnim predelima Srbije doneti sneg sa grmljavinom, naročito širem području Sjenice, Zlatara, Nove Varoši, Prijepolja, Zlatibora, Priboja, Užica i Ivanjice.

Sneg sa grmljavinom veoma je retka pojava u Srbiji, ali kako nije neuobičajena pri aktuelnoj veoma burnoj meteorološkoj situaciji, jer naše područje pod uticajem ciklona sa srednjeg Jadrana, uz talasanje frontalne zone, a u njenoj oblasti javljaju se i obilnije padavine i pojava grmljavinskih procesa.

U toku večeri kiša će i u Beogradu preći u jak sneg, a temperatura će sa tri stepena opasti na nula stepeni.

U severnim, centralnim, zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije od petka krajem dana do večeras već je palo od 20 do 40 milimetara po kvadratmom metru, a u predelima sa snegom od dva do 20 centimetara snega.

Novi talas padavina doneće Srbiji do ponedeljka ujutro novih 10 do 20 milimetara kiše po kvadratnom metru, dok se najobilnije padavine očekuju u jugozapadnim i zapadnim predelima Srbije i u Podrinju i na ovom području očekuje se i preko novih 30 milimitera, lokalno i do 40 milimetara padavina po kvadratnom metru.

Do ponedeljka ujutro u predelima sa snegom očekuje se da padne od pet do 20 centimetara snega, na zapadu i jugozapadu Srbije i do 30.

Temperatura u toku večeri i noći u većem delu Srbije kretaće se od nula do dva stepena, na istoku Srbije od pet do 10 stepeni, a na krajnjem jugu i jugoistoku Srbije (Prizren, Peć, Pirot, Dimitrovgrad, Vranje, Leskovac) od 10 do 15 stepeni.

Sneg će širom Srbije i u Beogradu padati i u ponedeljak ujutro, na jugu i istoku kiša. Tokom dana padavine će slabiti, u mnogim predelima Srbije i prestatati. Ipak, tokom večeri i noći Srbiju će sa jugozapada, tj. sa područja Crne Gore zahvatiti novi talas padavinam uglavnom u obliku snega i one će se u noći između ponedeljka i utorka preko centralne Srbije i Beograda premeštatai dalje na severoistok i do utorka ujutro napustiće naše područje, pa će u utorak biti uglavnom suvo.

Sneg, Beograd
foto: Stefan Stojanović

Od srede nešto toplije, uz kišu u nižim i sneg u planinskim predelima.

Zbog nastavka obilnih padavina, očekuje se značajniji porast niova reka u jugozapadnoj, centralnoj i zapadnoj Srbiji, naročito reka u slivu Drine, Zapadne Morave, Ibra, Jasenice, Kolubare, Save i Lima. Poseban oprez biće neophodan na manjim bujičnim tokovima i na rekama koje dolaze iz Bosne i Crne Gore, jer je to područje pogođeno ekstremno obilnim pljuskovima kiše i snega sa grmljavinom, pa se najveći oprez preporučuje u slivu Drine i Lima. Ipak, dobra vest je da su padavine u tim predelima obilne, ali u obliku snega, pa će to umanjiti opasnost od bujičnih poplava.

I pored toga što je došlo do jačeg zahlađenja, temperature vazduha nisu veoma niske, a u mnogim predelima sa snegom one su u blagom "plusu", pa je sneg veoma mokar, vlažan i težak.

Putevi su zbog padavina veoma mokri i klizavi, uz veće zadržavanje vode, pa je neophodan ogroman oprez i smanjena brzina kretanja. Kako se tokom večeri i noći u mnogim predelima očekuje sneg, bez zimske opreme ne treba kretati na put.

(Espreso / Telegraf, Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.