ŠTA AKO NAĐETE GRANATU ILI BOMBU? Mogu da se aktiviraju kao da su JUČE NAPRAVLJENE, oprez!
Obeleženo zemljište, Foto: Printscreen/RTS

OPREZNO

ŠTA AKO NAĐETE GRANATU ILI BOMBU? Mogu da se aktiviraju kao da su JUČE NAPRAVLJENE, oprez!

Deo kuće mu je srušen tokom NATO bombardovanja

Objavljeno:

Prošle nedelje eksplozivna naprava u Beogradu otkrivena je slučajno, na gradilištu na Zvezdari. Za neke se zna gde su, a postoje i projekti za njihovo uklanjanje, ali takve intervencije mogu da koštaju i nekoliko stotina hiljada evra. I to je jedan od razloga što je jedna bomba, teška skoro tonu, i dalje u Prijedorskoj ulici.

Prijedorska ulica na Zvezdari. Petar Medić od detinjstva tu živi. Deo kuće mu je srušen tokom NATO bombardovanja. Jedna od bombi koja nije eksplodirala još je pod zemljom na samo pedesetak metara od njegove spavaće sobe.

"Ta bomba nije eksplodirala, eksplodirale su dalje tamo i rasturilo nam je sve ovde krov i unutra sve izlomilo. Tako da ako bi je vadili verovatno bi nas sklanjali odavde dok se to ne završi", kaže Petar Medić.

Ipak, već deset godina niko nije dolazio, a njegove komšije su raseljene i dodeljeni su im stanovi, kaže Medić.

Zemlja
foto: Printscreen/RTS

Ne zna se tačno na kojoj dubini se nalazi neeksplodirana bomba, ali stručnjaci uveravaju da su stanari u Prijedorskoj ulici bezbedni. Svakako nije prijatno živeti u blizini. Projekat za uklanjanje bombe urađen je još davne 2007. godine, ali takve investicije mogu koštati i nekoliko stotina hiljada evra, pa je i to jedan od razloga zbog čega ona još nije izvađena iz zemlje.

Avio-bomba, teška više od jedne tone, pronađena je 2013. godine u Budimskoj ulici u centru grada. Na Čukarici 2015. granata iz Drugog svetskog rata i dve avio-bombe na gradilištu u Bulevaru Zorana Đinđića. Na Banovom brdu pre dve godine deo naselja je evakuisan zbog uklanjanja avio-bombe, teške 250 kilograma.

U "Beogradu na vodi" izvađeno je i uništeno više od 280 bombi. Prošle nedelje granata je pronađena u Volginoj ulici na Zvezdari. Kada se bomba pronađe prvo se uradi projekat uklanjanja, a zatim demineri izlaze na teren. Nekad uklanjanje traje danima.

Zemlja
foto: Printscreen/RTS

"Zavisi od dubine, od samog mesta prodora, od okoline gde je ta bomba, nekad je to i 20 metara", objašnjava Bojan Glamočlija, direktor Centra za razminiranje.

Na više od 15 lokacija u Beogradu još se nalaze granate ili avio-bombe koje nisu eksplodirale. Za većinu se zna tačna lokacija. Od toga da li je u pitanju avio-bomba, granata ili mina, zavisi i koliko će uklanjanje koštati.

"Veoma je važno da ljudi prepoznaju kada vide o čemu se radi, zato smo mi pokrenuli obuke kako bismo ljude upoznali sa time. Bombe iako izgledaju spolja zarđale, neugledne, one se aktiviraju kao da su juče napravljene, zato posebno treba voditi računa računa i prepoznati svaku od njih, ne dirati ih i ne pomerati nego pozvati policiju", ističe Glamočlija.

Zemlja
foto: Printscreen/RTS

Kako se u Beogradu sve više gradi, pokrenuto je i mnogo projekte razminiranja. Za dve decenije više od 37.000 eksplozivnih ostataka su uništili demineri. Možda bi taj broj bio i veći da je i njih više. Do skoro ih je bilo samo 10, a sada ih je četrdesetak.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.