KO JE BIO OTAC SRPSKE MATA HARI? Ovo su lokalne priče koje se i danas prepričavaju o Veri Pešić!
Vera Pešić, Foto: Arhivska fotografija

zanimljivosti

KO JE BIO OTAC SRPSKE MATA HARI? Ovo su lokalne priče koje se i danas prepričavaju o Veri Pešić!

Prema neproverenim i teško dokazivim pričama Verina majka Anđa zatrudnela je za vreme okupacije sa jednim bugarskim vojnikom

Objavljeno:

Srpska Mata Hari, četvorostruki špijun čija je bogata biografija dospela na filmsko platno i televizijske ekrane, Vera Pešić rodila se na Badnje veče 1919. godine u Sijarinskoj Banji kod Leskovca.

Verin deda po majci bio je Miloš Radović, sudija Velikog crnogorskog suda na Cetinju i predsednik banjske opštine, a čovek čije je prezime nosila - Milan Pešić, nekadašnji sreski načelnik.

Prema neproverenim i teško dokazivim pričama Verina majka Anđa zatrudnela je za vreme okupacije sa jednim bugarskim vojnikom, dok u televizijskoj seriji o ovoj neobičnoj mladoj ženi majka Veri otkriva da je začeta u ljubavi sa četničkim vojvodom Kostom Pećancem.

Kosta Pećanac
foto: Wikipedija/ Kosta Pećanac

Anđin muž, Milan, po povratku sa Solunskog fronta navodno je priznao Veru kao svoju i podario joj prezime. Dok se u banji pričalo da je to učinio zbog svoje dobrote bilo je i spekulacija da je takvu odluku doneo pod pritiskom jednog od Anđinih ljubavnika „koji je bio na visokom položaju“.

Vera je kao dete živela u imućnoj porodici o čemu svedoči i spomenik Milanu Pešiću, penzionisanom leskovačkom sreskom načelniku, na banjskom groblju. On se izdvaja po svojoj veličini i lepoti.

Milan je navodno bio čovek koji je insistirao na Verinom obrazovanju. Međutim, oni koji su se bavili njenom biografijom kažu da je bila nemirnog duha i da je „stalno prevazilazila norme školskog ponašanja“.

Ova „leskovačka lepotica“, kako su je zvali, bila je vesele prirode, veoma načitana i inteligentna. Teško se nosila sa autoritetima, ali je majka Anđa za nju bila neprikosnovena.

Vera Pešić
foto: Arhivska fotografija

Navodno se na Anđin nagovor i udala veoma mlada, sa nepunih 17 godina. Posle dvogodišnjeg propalog braka Vera se iz Leskovca vratila u Sijarinsku Banju, a rodnu kuću napustila je, opet na Anđin nagovor, u kasnu jesen 1938. godine kada se preselila u Beograd i uletela u svet špijunaže.

Malobrojni meštani banje koji su se sećali tih vremena svojevremeno su nam ispričali da su ove dve žene bile strah i trepet u celom jablaničkom kraju.

Zbog toga su im se sklanjali sa puta ili su bili usiljeno srdačni kada bi ih sreli. Znali su da ih je, zahvaljujući Verinim vezama i uticaju, samo jedan njihov mig vodio na granicu između života i smrti. To se posebno odnosilo na Anđu koju pamte samo po zlu. Opisali su nam je kao ženu bez imalo empatije koju je Vera navodno, iako retko, ipak pokazivala.

Srpska Mata Hari streljana je, pred kraj rata, zajedno sa majkom čiju je podršku uživala. Četnici su ih ubili u blizini kuće u kojoj je rođena i to na mestu gde se danas nalazi autobuska stanica u centru Sijarinske Banje. Verina rodna kuća je posle rata nacionalizovana. Jedno vreme je bila ambulanta, a danas se ne koristi.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.