KAKO JE TITO ZAPROSIO JOVANKU? Ona je imala 28, a on 60 godina kada su se venčali i ostala je zatečena gestom!
Jovanka Broz, Foto: Profimedia

BIOGRAFIJA

KAKO JE TITO ZAPROSIO JOVANKU? Ona je imala 28, a on 60 godina kada su se venčali i ostala je zatečena gestom!

Titov lični doktor Aleksandar Matunović u svojoj knjizi “Jovanka Broz Titova suvladarka” opisao je Jovanku kao ambicioznu ženu koja je htela da nasledi Tita

Objavljeno:

Jovanka Budisavljević je Tita upoznala u Daruvaru nakon što je zamenila Davorjanku Paunović Zdenku na mestu sekretarice u njegovoj kancelariji, a poslovni odnos uskoro je prerastao u nešto više i par se tajno venčao u aprilu 1952. godine.

Ona je tada imala 28, a Tito 60 godina.

Dok je Jovanki prvo smetala njihova velika razlika u godinama, Tita je brinuo njen nedostatak obrazovanja, ali su brzo sve nadoknadili. Naime, odmah nakon venčanja, Tito je osigurao Jovanki časove o protokolnim susretima, primerenom oblačenju i sate stranih jezika. Jovanka se od neuke žene uskoro pretvorila u otmenu i obrazovanu damu.

Titov lični doktor Aleksandar Matunović u svojoj knjizi “Jovanka Broz Titova suvladarka” opisao je Jovanku kao ambicioznu ženu koja je htela da nasledi Tita. Njemu je opisala i svoja osećanja nakon što ju je Tito zaprosio.

Tito
foto: Profimedia

- Suvišno je pričati koliko sam bila iznenađena i zbunjena. Pa ja sam bila devojka iz sredine s patrijarhalnim vaspitanjem. Meni je razlika u godinama isključivala pomisao na takvu vezu. Osim toga, bila sam, neće biti neskromno da to kažem, dopadljivog izgleda i imala sam više udvarača – rekla mu je tada Jovanka.

– Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, ličnim gubicima, svakojakim nedaćama i osećam da bih s tobom napokon osigurao spokojstvo i sreću – ovo su reči kojima je Tito zaprosio Ličanku Jovanku Budisavljević. Do tog trenutka par je bio u vezi pet godina, ali je Jovanka priznala je da je svejedno ostala zatečena.

Ljubav koja se tragično završila razdvajanjem, a posle i Titovom smrću, ostavila je dubok trag na Jovanku koja se nakon smrti svog supruga povukla iz javnosti.

Nikad nije iznela svoje viđenje priče o događanjima u bivšoj Jugoslaviji, ali je do smrti tvrdila da je Tita volela iskreno i svim srcem.

(Espreso / Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.