PRIVREMENO ZATVOREN AZIL ZA PSE U KRALJEVU! "To su šinteri, a ne ljubitelji pasa"
Psi, Foto: Espreso

ODLUKA

PRIVREMENO ZATVOREN AZIL ZA PSE U KRALJEVU! "To su šinteri, a ne ljubitelji pasa"

Upravnik Drobnjak je izričit da je neistinita optužba da preprodaju, hranu već navodi da čak hrane i stotinak pasa koji po navici svakodnevno dolaze do same ograde azila

Objavljeno:

U prihvatilištu nepuštenih pasa u Kraljevu najverovatnije će biti obustavljeno dovođenje novih "stanara" sa ulice dok se ne oslobodi zakonom propisani prostor.

Velika buka, takoreći jača od laveža, stvorila se ovih dana, posebno preko društvenih mreža, u vezi s navodnim lošim uslovima smeštaja, ishrane i lečenja pasa u kraljevačkom azilu.

Radnici su "šinteri, a ne ljubitellji pasa"

U tome prednjače ovdašnji ljubitelji i zaštitari životinja, pa je tako čitateljka Mija Lazović uredništvu "Politike" uputila pismo u kome navodi niz teških optužbi na račun uprave i radnika ovdašnjeg prihvatilišta, koje pripada gradskom preduzeću "Čistoća". Tu se, uz fotografije, navodi da "psi gladuju dok se hrana preprodaje, da misteriozno, preko noći, nestaju, da štenci najčešće uginu od dehidracije...". Ona još piše o nebrizi i neradu radnika koje naziva "šinterima, a ne ljubiteljima pasa".

Sličan sadržaj pisma, od istog autora, objavljen je i na društvenim mrežama pa, kako smo doznali, te navode već proveravaju pripadnici policije i nadležne inspekcije.

U razgovoru sa Novicom Lišaninom, direktorom J. P. "Čistoća", Predragom Drobnjakom, upravnikom azila, i Vladimirom Pajovićem, veterinarom, doznalo se, posle svega, da će verovatno biti prihvaćena preporuka nadležne inspekcije o privremenom zatvaranju prihvatilišta. To znači obustavu hvatanja pasa na ulici i dovođenje u azil sve dok se udomljavanjem ne smanji broj sadašnjih "stanara".

1 / 3 Foto: Beta

"Noćno ubijanje", to je besmislica...

– To je jedina osnovana primedba, jer propisi o dobrobiti životinja predviđaju da, recimo, u zatvorenom delu prihvatilišta svaki pas ima prostor 1,2 puta 1,8 metara. To znači da u naših 18 boksova u svaki može biti smešten po jedan pas. Slična je situacija i sa otvorenim delom, a trenutno je azil pun, tu je njih oko sedamdeset. Inače, ovde se odavno radi prema evropskim pravilima, odnosno principu uhvati, steriliši i udomi. A što se tiče navodnog "noćnog ubijanja", to je besmislica, jer mi hvatamo pse nepoznatog zdravstvenog stanja i uprkos lečenju dešava se da zanemarljiv broj od oko 400 godišnje, koji prođu kroz azil, ugine – ističe veterinar Pajović.

Upravnik Drobnjak je izričit da je neistinita optužba da preprodaju, hranu već navodi da čak hrane i stotinak pasa koji po navici svakodnevno dolaze do same ograde azila. On pokazuje i račun utroška struje u decembru od preko tri stotine hiljada dinara dokazujući tako da se svi boksovi greju...

Sve je veći priliv pasa na ulicama

Sagovornici složno ističu i nevolju da posle nicanja brojnih privatnih azila ima većeg priliva pasa na ulicama Kraljeva iz okolnih gradova. Sudeći po čipovima ima ih i iz udaljenih mesta, a ovde ih vlasnici privatnih azila dovoze jer su im verovatno popunjena prihvatilišta, a ugovorom su se obavezali da uklone pse sa ulica u gradovima diljem Srbije.

Ostaje, dakle, da se reši pitanje prostora u prihvatilištu, jer postojeće je izgrađeno davne 2006. godine, iako je za to vreme bilo uzoran primer, shodno novim propisima o humanijem postupanju sa psima lutalicama već je odavno neuslovno.

– Jedino dugoročno rešenje je izgradnja novog objekta, a to je problem grada i budžeta pošto novca za takvu investiciju J. P. "Čistoća" nema. No, pre početka gradnje neophodno je obezbediti plac, projekat... Da koliko sutra u to krenemo, novo prihvatilište bi bilo useljivo za oko dve godine. Zato, na tu temu već imamo zakazan razgovor sa Predragom Terzićem, gradonačelnikom Kraljeva i njegovim saradnicima – kaže za "Politiku" Novica Lišanin, direktor kraljevačkog komunalnog preduzeća "Čistoća".

(Espreso / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.