"OSLOBOĐENA OGROMNA KOLIČINA ENERGIJE KOJA BI MOGLA STIĆI I DO NAS": Stručnjaci o zemljotresu u Turskoj i Siriji
Zemljotres / Ilustracija, Foto: epa deniz tekin

uskoro zemljotres i kod nas?

"OSLOBOĐENA OGROMNA KOLIČINA ENERGIJE KOJA BI MOGLA STIĆI I DO NAS": Stručnjaci o zemljotresu u Turskoj i Siriji

Ovim razornim zemljotresima prethodili su potresi srednje jačine u Mediteranu, zbog čega se strahovalo od većeg zemljotresa

Objavljeno:

Serija zemljotresa danas je pogodila Tursku i Siriju, od kojih su dva najjača bila 7,8 i 7,7 stepeni po Rihterovoj skali, dok su najmanje 54 naknadna potresa bila jačine 4,3 stepeni. Iako je ovo područje jedno od najsezmičnijih u mediteranskom delu, stručnjaci ocenjuju da ovako jak zemljotres teško da može da se ponovi, ali očekuju da će mesecima biti naknadnih podrhtavanja tla. Tokom ova dva zemljotresa oslobođena ogromna količina energije koja se, kako kaže geofizičarka Ana Mladenović, širi radijalno duž cele zemljine kore i doći će i do nas.

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Dragan Milovanović za Euronews Srbija kaže da je ovo jedan od najjačih zemljotresa koji se dogodio poslednjih decenija.

"Nažalost to je prirodna pojava koja je sa sobom donela katastrofu u smislu ljudskih života i znatne materijalne štete. Međutim treba reći da je to pojava koja se na tom prostoru očekuje. To je jedna velika zona koja ide kroz celu Tursku deo Kipra, Grčke, a malo dolazi do nas, skreće malo na Italiju. To je jedan tektonski vrlo složen prostor u kome se dve ploče - Afrika i Euroazija sudaraju", navodi Milovanović.

Dragan Milovanović
Dragan Milovanovićfoto: Printscreen/RTS

Da je ovo područje je veoma sklono zemljotresima, podseća i geofizičarka Ana Mladenović sa Rudarsko-geološkog fakulteta, koja navodi da je to možda jedno od najsezmičnijih područja što se tiče mediteranskog dela.

"Turska je generalno na nezgodnom terenu kada govorimo o seizmičnosti. Nalazi se u području između dve ploče pri čemu se Arabijska ploča sve vreme kreće ka severu i zbog toga je aktivan istočnoanadolski rased i gura Anadolijsku ploču ka zapadu i zbog toga se aktivirao severn oanadolijski rased", objašnjava ona.

Kako navodi, oba zemljotresa su se desila na sistemu istočno anadolijskog raseda.

"Pristigli podaci govore da je reč o dva raseda koji pripadaju istom sistemu. To se u geologiji naziva konjugovani sistemi raseda i oni se uvek aktiviraju, uslovno rečeno, u isto vreme i jedan može da utiče na drugi. Tako da izgleda se se to upravo desilo u Turskoj", kaže Mladenović.

Ovim razornim zemljotresima prethodili su potresi srednje jačine u Mediteranu, zbog čega se strahovalo od većeg zemljotresa.

Profesor Milovanović kaže da svi ti zemljotresi mogu biti opomena i da je to područje koje svakoga dana treba pratiti i analizirati. Međutim, kako navodi, to je ogroman prostor i za to nema mogućnosti.

Zemljomtres u Turskoj
Zemljomtres u Turskojfoto: EPA/REFIK TEKIN

"Najteža stvar u ovom slučaju je to što je zemljotres plitak, što znači 20 kilometara u dubinu. Da je otišao dublje ta energija bi otišla u drugom pravcu, to je ono što je, po mišljenju geologa, razlog što je intenzitet bio tako veliki", objašnjava on.

Mladenović navodi i da je teško reći da li može da se ponovi zemljotres ove magnitude.

"Ja ne verujem da može da bude još neki ovako jak zemljotres, međutim očekuje se sada mesecima da će se dešavati naknadni udari. To je potpuno normalno jer se zemljina kora na taj način oslobađa energije koja je došla do nje", kaže sagovornica Euronews Srbija.

Dodaje da je tokom ova dva zemljotresa oslobođena ogromna količina energije koja se, kako kaže, širi radijalno duž cele zemljine kore i doći će i do nas.

"Da li će usput da aktivira neke druge rasede, pa da se dese zemljotresi i da se na taj način kompenzuje, to ne znamo. Ali kod nas nema opasnosti od dešavanja jakih zemljotresa. Ovako jak zemljotres kod nas je nemoguće da se dogodi, a da li će se desiti neki slabiji zemljotresi, to ne može niko sa sigurnošću da vam kaže", zaključuje ona.

(Espreso / Euronews Srbija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.