TREŠĆE SE I SRBIJA?! Meterolog Ristić objasnio sve o tome šta nas čeka i o TRUSNIM PODRUČJIMA!
Ivan Ristić, Foto: Printscreen/RTS

UPOZORENJE

TREŠĆE SE I SRBIJA?! Meterolog Ristić objasnio sve o tome šta nas čeka i o TRUSNIM PODRUČJIMA!

Zemljotres može da se desi svuda gde je brdovit teren, jer nijedno brdo nije slučajno i postoji veza između jezgra i površine zemlje

Objavljeno:

Zemljotres koji se desio u Turskoj ne može značajno da utiče na zemljotrese u Srbiji, ali pokazalo se analizom podataka o zemljotresima u proteklih 120 godina da je seizmička aktivnost kod nas najjača na proleće i jesen, kaže za 24sedam meterolog Ivan Ristić.

On dodaje da se tada dešavaju i najjači zemljotresi preko 5 Rihtera.

- Najtrusnija je centralna Srbija. Kopaonik, planina Rudnik, Čačak, Kraljevo... pa do juga skoro. Ali zemljotres može da se desi svuda gde je brdovit teren, jer nijedno brdo nije slučajno tu i postoji neka veza između jezgra i površine zemlje - rekao je Ristić.

Što se tiče velikih gradova, on podseća da je jedan od najjačih zemljotresa bio u blizini Beograda, odnosno kod Lazarevca.

- Jesenas je bio epicentar u Beogradu, ali nije bio jak - podsetio je Ristić.

Zemljino jezgro krivo za sve

Ristić ima i svoju poznatu teoriju o zemljotresima, koje je povezao sa klimom i vulkanima.

Za razliku od teorija da temperatura na planeti raste zbog zagrevanja usled efekta staklene bašte, njegova pretpostavka je da energija dolazi iznutra, iz Zemljinog jezgra, a da su vulkanske erupcije i zemljotresi signali da se u unutrašnjosti Zemlje nešto dešava.

zemlja
foto: Profimedia

Treslo se u Boru

Kod Bora je registrovan zemljotres jačine 2,1 Rihterove skale da bi nešto kasnije registrovan još jedan od 2,3 stepena. Tlo je podrhtavalo i u Majdanpeku, a jačina zemljotresa bila je 1,9 jedinice Rihterove skale, dok se u subotu treslo u Obrenovcu.

On je analizirao i seizmiološke podatke u periodu od 1900. godine do 2013. i došao je do zaključka da je početak 20. veka pa do 1920. bio period sa puno jakih zemljotresa a od 1930. do 1960. je bilo značajno manje zemljotresa sa magnitudom većom od 6,5 stepena po Rihterovoj skali.

Tada je Zemlja bila skoro potpuno mirna i nalazila se u takozvanom mini ledenom dobu kada se led na Arktiku povećavao. Međutim, nakon toga počelo je naglo otopljavanje, a istovremeno su se dešavali jaki zemljotresi, kako u svetu tako i na teritoriji bivše Jugoslavije kao na primer u Skoplju, Banja Luci i Crnoj Gori.

Zemljotres najjači u istoriji

Pojedini seizmolozi juče su izneli mišljenje da bi zemljotres u Turskoj i Siriji mogao biti najsnažniji u istoriji Turske, sličan potresu koji se dogodio pre više od 80 godina.

Zemljotres, Turska
foto: AP Photo Ghaith Alsayed

Tako je seizmolog sa Univerzitetskog koledža u Londonu Stiven Hiks izjavio da je prethodni najveći zemljotres od 7,8, stepeni Rihtera, pogodio severoistočnu Tursku u decembru 1939. godine.

Tada je stradalo čak 30.000 ljudi, preneo je Rojters. Inače, pre tri godine zemljotres magnitude 6,7 pogodio je region oko Elaziga, grada na istoku Turske, i u njemu je poginula 41 osoba, a povređeno je preko 1.600 ljudi.

Zemljotres, Zemljotres u Turskoj
foto: EPA/REFIK TEKIN

Raid Ahmed, šef sirijskog Nacionalnog centra za zemljotrese, izjavio je u intervjuu državnoj radio stanici da je ovo "najveći zemljotres ikada zabeležen u istoriji ustanove u kojoj radi", a koja je osnovana 1995. godine.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.