"NEMOJTE NIKOGA KRIVITI ŠTO VAM JE DETE TAKVO": Otac Tadej otkrio najveću grešku RODITELJA, zapamtite NJEGOVE REČI
Otac Tadej, Foto: Youtube Printscreen / Jovan Hrnjakovic

MUDROST

"NEMOJTE NIKOGA KRIVITI ŠTO VAM JE DETE TAKVO": Otac Tadej otkrio najveću grešku RODITELJA, zapamtite NJEGOVE REČI

Otac Tadej otrkrio je koja je najveća greška roditelja koju prave pri vaspitanju dece, koju na kraju krive za određeno ponašanje.

Objavljeno:

Vaspitanje dece danas je ključno u njihovom odgajanju.

Otac Tadej je veliku pažnju posvetio tome.

Dobro zapamtite njegove reči.

Otac Tadej
foto: Printscreen/Youtube/RTS Obrazovno-naučni program - Zvanični kanal

Vaspitanje dece predstavlja veliki izazov za roditelje, dok mnogi iz najbolje namere prave kardinalne greške u vaspitanju. Postoje posebna pravila pomoću kojih od deteta možemo napraviti pravog čoveka, koji će nam u starosti služiti.

Međutim, svakom detetu treba pristupiti na individualan način, te mu se prilagoditi. Zanimljivo je da roditelji za ponašanje svojih mališana upravo krive njih, ne shvatajući da sami snose odgovorsnot za ponašanje svog deteta.

Otac Tadej je posebno govorio o ovoj osetljivoj temi, a ono što je imao da kaže krije veliku mudrost.

"Otac i majka imaju veliku vlast nad decom - šta god pomisle roditelji, to će deci i biti. Sa decom sadašnjom je mnogo teško. Upropašćena su i kod nas i u celom svetu. Kao što jedan starac kaže, sada su naša deca kao slepi miševi; noću lutaju, a danju spavaju.

I duhovi pod nebom čine svoje, oni žele da omladinu upropaste potpuno, da postanu kao automat. Da ne misle svojom glavom, nego šta im diktiraju.

Oni koji su u godinama kao što sam ja, znaju kakav je narod bio između Prvog i Drugog svetskog rata. I onda je bilo razlike, ali sad ovaj svet kao da je iz pakla izašao. Kao da se nije rodio na zemlji, čoveče. Izgubljeni smo.

Beba, Dete
foto: Profimedia

Deci treba mnogo ljubavi da pokažu (roditelji), ali istinske. Pisala mi je jedna doktorica iz Bitolja, i muž joj je lekar, imaju samo jednog sina. Upisao se na fakultet, ali neće da uči, neće da sluša. Troja kola što su mu roditelji kupili, slupao je. Majka kaže:

"Hvala Bogu što je on ostao živ, mi sada više nemamo rezerve da kupujemo, pa kad dođemo s posla, on uhvati oca za gušu, pare traži. Ne znam šta da radimo!"

Šta da joj pišem. Rekao sam, nemojte nikoga kriviti što vam je dete takvo, sami ste krivi. Trpite. Hoćete samo jedno dete, pa ste mu sve činili po volji, morate i od sad. Tako ste ga naučili.

Ako mislite da imate dete, činite mu po volji, ali razumno. Dok je bio mali i prohtevi su bili mali. Sad je porastao, sad želja ima mnogo i prohtevi su veliki, tako ste ga naučili. Ako mislite da imate dete, tako je.

On traži da udovolji velikim prohtevima, i dobro je što vas ne bije, inače kad poraste, i to ćete dobiti. To će vam biti kamata za ono kako ste ga vaspitavali kao malog.

Vremena su teška, nek je slava Bogu", rekao je otac Tadej.

(Espreso/Still.kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.