OVO MUŠKO IME NOSI JEDAN HRIŠĆANSKI SVETITELJ: Roditelji ga IZBEGAVAJU, a značenje je PREJAKO
Dečak, Foto: Profimedia

značenje imena

OVO MUŠKO IME NOSI JEDAN HRIŠĆANSKI SVETITELJ: Roditelji ga IZBEGAVAJU, a značenje je PREJAKO

Značenje ovog imena je vrlo staro i ima značenje koje se daje dečacima u želji da imaju posebne vrline

Objavljeno:

Etimologija jednog od retkih srpskih muških imena potiče od davnina i vezan je za veličinu same ličnosti. To ime je Aksentije.

Aksentije je muško hrišćansko ime, koje vodi poreklo od grčke reči "auxentios", što u prevodu znači "narastao", "onaj koji uveličava".

Osobe koje nose ovo staro ime smatraju se poštenim, kreativnim i duhovno snažnim muškarcima, sposobnim da prebrode mnoge teškoće u životu. Za njih se kaže da rutinu života podnose mnogo lakše nego drugi i da su sposobni da vole čista srca.

Dečak
Dečakfoto: Profimedia

Ovo je takođe ime jednog hrišćanskog svetitelja - prepodobnog Aksentija, koji je živeo u 5. veku prvo u Carigradu, a potom i na gori blizu Halkidona.

Predanje kaže da je prepodobni Aksentije bio veoma bogati vlastelin u Carigradu u vreme cara Teodosila Mlađeg. Ipak, u jednom trenutku rešio je da to sve odbaci, zamonaši se i potpuno povuče iz javnog života. Međutim, ljudi su počeli da pričaju onjemu kao o velikom čudotvorcu i velikom mudracu, zbog čega je odlučio da pobegne iz Carigrada i nastani se na jednoj gori blizu Halkidona, koja je kasnije nazvana Aksentijeva gora.

Prema predanju, Aksentije ni tu dugo nije ostao skriven od ljudi. Uskoro su ga pronašli čobani, koji su počeli da mu dovode bolesnike na isceljenje. Aksentije je iscelio mnoge. Vraćao je vid slepima, lečio gubave, isterivao demone iz posednutih... Svoja čuda je izvodio učvršćujući hrišćansku ljubav prema Bog rečima: "Isceljuje te Gospod Isus Hristos!"

Crkva
Crkvafoto: Profimedia

Preminuo je u dubokoj starosti, 470. godine, a Srpska pravoslavna crkva ga slavi 14. februara po crkvenom, a 27. februara po gregorijanskom kalendaru.

Kako je ceo život proveo u molitvi i, iako je često bio okružen ljudima koji su tražili njegovu pomoć, zapravo je čeznuo za osamom, u nekim krajevima Srbije stariji kažu da na njegov dan svako treba da se uzdrži od skitanja i da dan provede kod kuće i pored porodice.

Podsećamo, postoje vrlo striktna pravila kojih vernici treba da se pridržavaju za praznik svetog Aksentija.

(Espreso/ Ona.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.