RHMZ IZDAO UPOZORENJE ZA VIKEND: Evo šta se SPREMA
Sneg, Foto: Stefan Stojanović

VREMENSKA PROGNOZA

RHMZ IZDAO UPOZORENJE ZA VIKEND: Evo šta se SPREMA

Temperatura vazduha se kreće od jedan do tri stepena, osim na Kopaoniku i Zlatiboru gde je minus šest stepeni

Objavljeno:

Sneg pada u većem delu Srbije! Temperatura vazduha se kreće od jedan do tri stepena, osim na Kopaoniku i Zlatiboru gde je minus šest stepeni. Meteorolozi večeras najavljuju nastavak padavina, što se posebno odnosi na istok, Timočku krajinu i Beograd.

- U toku večeri oblačno mestimično sa slabim snegom, a ponegde na istoku i u Timočkoj Krajini i sa slabom kišom ili susnežicom. Na području Beograda povremeno sa snegom slabog intenziteta - najavio je večeras Republički hidrometeorološki zavod.

A, pred nama je i snežan vikend.

- Do kraja sedmice oblačno i hladno, povremeno sa snegom, a sutra na istoku i u Banatu ponegde i sa kišom ili susnežicom. U nedelju postepeni prestanak padavina - stoji na sajtu RHMZ.

OPREZ u saobraćaju!

Svi putevi u Srbiji su zbog snega mokri i veoma klizavi, pa se u saobraćaju preporučuje ogroman oprez i smanjena brzina kretanja. Na deonicama u brdsko-planinskim predelima ima ugaženog snega i leda od 2 do 5 cm, pa je neophodna zimska oprema.

Zbog temperatura oko, ponegde i ispod 0°C, na putevima može biti leda, pa je neophodan dodatni oprez. Kroz klisure i useke ima opasnosti od odrona.

Sneg se očekuje širom Srbije i tokom današnjeg dana i vikenda, pa bez zimske orpeme ne krećite na put. Dobra vest je da su svi putni pravci prohodni i rasčišćeni.

U Srbiji u subotu oblačno i umereno hladno, povremeno sa snegom, a na severoistoku i istoku sa susnežicom i kišom. Na krajnjem jugu i jugozapadu biće uglavnom suvo. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar, u centralnim predelima Srbije i u Pomoravlju pojačan, a na istoku Srbije jak. Minimalna jutarnja temperatura od -1 do 1, maksimalna dnevna od 1 do 3 stepeni, na jugu i na istoku do 5.

U nedelju tokom dana sledi slabljenje padavina, do kraja dana i večeri i prestanak. U ponedeljak u Srbiji će biti suvo i prohladno sa sunčanim intervalima, uz slab jugozaapdni vetar. Maksimalna temperatura biće od 2 do 5, u Beogradu do 3 stepena.

1 / 9 Foto: Stefan Stojanović

Početkom sledeće sedmice veoma snažan ciklon premeštaćse se sa severa Evrope ka istočnoj i on će perifernim delom zahvatiti i Srbiju, a hladni front u sklopu njega obodnim delom preći će preko Srbije, tako da će sa severoistoka i severa prodrazi i hladna vazdušna masa.

U noći ka utorku u severnim, a u utorak i u ostalim predelima Srbije očekuje se prolazno naoblačenje sa kišom, susnežicom i snegom, prolazno uz jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće u neznatnom porastu, a po prodoru hladnog fronta u padu, uz jak severozapadni vetar. Nakon pada u ponedeljak, u utorak sledi porast vazdušnog pritiska, pa će u sredu biti suvo, ali u četvttak će još jedan identintičan sistem pogoditi Srbiju, uz prolazne i slabe padavine.

Prema trenutnim prognozama nakon 5. februara ojačaće termički visinski greben, uz priliv tople vazdušne mase sa Mediterana, dok će u prizemlju biti prisutan anticklon, uz visok vazdušni pritisak, pa će vreme biti suvo, stabilno i toplije, uz maksimalne temperature od 5 do 10 stepeni, dok se u jutarnjim časovima očekuju magla i slab mraz.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.