AKO SE NE LEČI NA VREME, POSLE JE KASNO: Urolog upozorava na BOLEST koja HARA BEOGRADOM, ovo su SIMPTOMI!
Aleksandar Milošević, Foto: Printscreen/Pink

oprez

AKO SE NE LEČI NA VREME, POSLE JE KASNO: Urolog upozorava na BOLEST koja HARA BEOGRADOM, ovo su SIMPTOMI!

Naš poznati urolog dr Aleksandar Milošević upozorio je na bolest koja je primećena u Beogradu!

Objavljeno:

Neke bolesti koje su "harale" Evropom tokom srednjeg veka i dan-danas postoje i nisu istrebljene, a jedna od njih je i polno prenosiva bolest, odn. sifilis. Uznemirujući je podatak da se u Beogradu u poslednje vreme sve više muškaraca javlja urologu sa simptomima ove bolesti.

Prof. dr Aleksandar Milošević govorio je o trenutnoj situaciji i otkrio da su mu se već javila tri muškarca sa sifilisom, što je, kako kaže i sam, potpuno suludo.

"Mislili smo da je nastupio recidiv, da je ova bolest stvar prošlosti, ali izgleda da su vratili bakteriju 'treponema pallidum' u život, iako se u prethodnih 10 godina nije toliko često javljala", rekao je dr Milošević.

Pregled kod urologa
Pregled kod urologafoto: Profimedia

Sifilis se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, putem nezaštićenog intimnog odnosa. Ukoliko se ne leči na vreme, kasnije može da bude mnogo teže, pa čak i nemoguće. Neki od prvih znakova su promene na koži, najčešće polnim organima, a mogu i da se jave i na usnama i usnoj duplji.

"U početku je dosta mirna bolest, tako da ju je teško uočiti, ali ukoliko ste bili u kontaktu sa 'sumnjivom' osobom, već tada odmah treba da odete lekaru. Takođe, uglavnom se prvo javljaju problemi sa mokrenjem, tako da ako ih osetite, ne zanemarujte i ne odlažite pregled", tvrdi prof. dr Aleksandar Milošević.

Urolog Aleksandar Milošević
Urolog Aleksandar Miloševićfoto: Printscreen/RTS

On je takođe naglasio je da je ova bolest vrlo lako izlečiva u početnim fazama uz penicilin, dok u kasnijim fazama, nažalost, sifilis postaje praktično neizlečiva bolest. Bеzbоlnе sifilisnе rаnе mоgu se pоmеšаti sа urаslоm dlаkоm, rаnicоm оd rајsfеršlusа ili nаizglеd bеzоpаsnоm prоmеnоm. U početku оsip је bеz svrаbа, а u drugој fаzi mоžе se pојаviti nа dlаnоvimа i tаbаnimа, pо cеlоm tеlu ili sаmо nа nekoliko mеstа.

Prema nekim izveštajima, aplikacije i sajtovi za upoznavanje, takođe, doprinose širenju bolesti, na šta se osvrnuo i dr Milošević.

"Povećanje slučajeva zaraze povezujem to sa ekonomskim padom, ali i padom morala, povećanjem promiskuiteta i nedostatkom edukacije o intimnim odnosima" poručuje je za kraj prof. dr Milošević.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.