TUBERKULOZA POTVRĐENA KOD DEVETORO DECE U OVOM GRADU U SRBIJI: U toku je testiranje ostalih đaka
Opšta bolnica Novi Pazar, Foto: Youtube printscreen/RTV Novi Pazar

ZARAZA

TUBERKULOZA POTVRĐENA KOD DEVETORO DECE U OVOM GRADU U SRBIJI: U toku je testiranje ostalih đaka

Mnoge je zbunilo što je oboljevanje počelo u toku zimskog raspusta

Objavljeno:

Devetoro dece u Novom Pazaru obolelo je od tuberkuloze. Osmoro njih su očenici osnovnih škola "Bratstvo" i "Stefan Nemanja", dok je jedno dete predškolskog uzrasta, potvrđeno je za Euronews Srbija u Zavodu za javno zdravlje u tom gradu. U toku je testiranje ostalih đaka i nastavnika jer je u pitanju zarazna bolest

Najpre je bolest potvrđena kod šestoro učenika, ali je naknadnim testiranjima otkriveno još troje zaraženih.

Epidemiolog Safet Ganić iz zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru kaže za Euronews Srbija da je situacija je pod kontrolom, da se deca koja su pozitivna leče, a da je u toku testiranje kontakata.

"Osim šestoro dece kod kojih je primarno utvrđena tuberkuloza otkrili smo do sada još dva učenika i jedno dete iz porodice koje je predškolskog uzrasta koji imaju tuberkulozi. Dakle, bolest je otkrivena kod devetoro dece", rekao je Ganić.

Mnoge je zbunilo što je oboljevanje počelo u toku zimskog raspusta, kada deca nisu u kolektivu, ali dr Ganić pojašnjava da je do zaražavanja došlo pre raspusta.

1 / 3 Foto: Profimedia

"Period inkubacije za tuberkulozu je tri meseca. Deca su zaražena u porodici, pa se to proširilo na učenike u školi. Epidemije su porodičnog tipa, sa mogućnošću prenosa u školski kolektiv. Školski raspust je dosta toga pozitivnog doneo jer je prekinuta rana transmisija prenosa", rekao je epidemiolog.

Navodi da je u toku testiranje učenika i nastavnika. Da će do kraja nedelje biti završeno testiranje svih učenika u jednoj školi, a da naredne nedelje počinju pregledi u drugoj osnovnoj školi.

"Tokom testiranja pronašli smo da su još dva đaka pozitivni, a među nastavnicima nije bilo zaraženih. Iduće nedelje idemo preglede učenika iz druge škole", rekao je on.

Lekari se nadaju da će testirati svu dece do početka drugog polugodišta. Ukoliko se desi da neko dete iz odeljenja zaraženih ne bude testirano ono neće ići u školu dok ne obavi sve preglede. Ostala deca će ići, ali će biti pojačan zdravstveni nadzor.

"Deca koja osećaju bilo kakve respiratorne simpome ne bi trebalo da pohađaju nastavu do uspostavljanja konačne dijagnoze i završetka lečenja", naveo je Ganić.

Lečenje tri do šest meseci

Još se ne zna da li će učenici kod kojih je utvrđena tuberkuloza lečenje nastaviti u Beogradu u Bolnci za dečje plućne bolesti i TBC- KBC Dragiša Mišović. Načeknica te bolnice dr Olivera Ostojić kaže da su u kontaktu sa kolegama iz Novog Pazara i da se dogovaraju da li da se bolesna dece prebace na dijagnostiku i lečenje u Mišović.

Navodi da se trenutno u toj ustanovi od tuberkuloze leči petoro dece.

"Zaražavanje se dešava ciklično. Često se pojavi neko žarište. Bio je ranije Petrovac na Mlavi pa dođe 15 dece, bio je u jednom trenutku i ranije Novi Pazar gde nam je došlo 17 učenika iz gimnazije. Povremeno i sporadično ima i dece iz Beograda. To su pojedinačni slučajevi. Postoje žarišta koja se povremeno pojavljuju", navela je Ostojić.

Lečenje tuberkuloze traje tri do šest meseci. Pošto lečenje traje dugo za decu koja boluju od tuberkuloze organizovana je i nastava u Mišoviću. Nastavu organizuje OŠ "Dragan Hercog".

"Za decu koja imaju dobre uslove kod kuće, koja mogu na neki način da se izoluju, oni posle mesec dana bolničkog lečenja mogu da nastave da primaju terapiju kod kuće", kaže Ostojić.

Prvi znaci bolesti koji ukazuju na tuberkulozu su kašlj, povišena temperature, noćno znojenje, gubitak u težini, kao i simptomi koji su vezani za respiratorni sistem.

Vakcinacija protiv tuberkuloze

Obavezna je vakcinacija protiv tuberkuloze, a BCG vakcinu bebe primaju još u porodilištu. Zbog toga je tuberkuloza skoro postala zaboravljena bolest. Međutim, sporadične epidemije se dešavaju. Najveći broj dece u Srbiji jeste vakcinisan, ali lekari kažu se određeni broj njih razboli bez obzira na vakcinaciju.

Istraživanja su pokazala da oko pet odsto dečje populacije može da oboli od tuberkuloze bez obzira na vakcinaciju i još toliko u kasnijem životnom dobu zbog nekog oštećenja imunog sistema.

(Espreso / Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.