MESEČNI TROŠKOVI 10.000 DINARA, KORIST NEMERLJIVO VEĆA: Miroslav se bavi NEOBIČNIM POSLOM KOJI DONOSI DOBRU ZARADU
Kunići, Foto: Printscreen / RTS

KUNIĆI

MESEČNI TROŠKOVI 10.000 DINARA, KORIST NEMERLJIVO VEĆA: Miroslav se bavi NEOBIČNIM POSLOM KOJI DONOSI DOBRU ZARADU

Baviti se odgojem zečeva ne zahteva veliki trošak i prostor

Objavljeno:

Nekada je u Vojvodini bilo oko hiljadu odgajivača zečeva. Danas ih je daleko manje, ali su u pitanju mladi perspektivni kunićari, čiji su zečevi zbog očuvanja rase i odgajivačkih karakteristika izuzetno traženi.

Miroslav Petrović ima 51 godinu, mašinski tehničar zaposlen u "Kikindskom mlinu" i jedan od najpoznatijih odgajivača zečeva.

Posvetio se rasi orijaš, ima desetak legla sa šampionskim kunićima, često učestvuje na međunarodnim sajmovima i takmičenjima, a u redovnom je kontaktu sa odgajivačima iz Nemačke, Slovačke, Bugarske i Mađarske.

"Eto, dobio na poklon jednog zečića malog i do dan dana se sa njima bakćem. Unapređujem kunićarstvo, volim da kunićarim. Puno prijatelja, puno izložbi. Dosta su zahtevni, a inače orijaš je kod kunića kao "mercedes" kod auta. To je najplemenitija rasa, po meni najzahtevnija, deset kila dostignu, krzno gusto, fino. Boja mora biti jednaka. Ta nega, briga, svakodnevni ti poslovi oko njih, eto to me zadovoljava," kaže odgajivač zečeva iz Kikinde Miroslav Petrović.

1 / 3 Foto: Printscreen / RTS

Branislav Đomparin je student stomatologije i jedan od oko 15 odgajivača zečeva u Kikindi. Opredelio se za rasu nemački šarac i trenutno ima punih desetak kaveza. Ovim se bavio njegov otac, a Branislav je nastavio tradiciju i prošle godine dobio titulu majstora odgajivača.

"Obaveza je, ne mogu da kažem da nije obaveza pošto ja studiram u drugom gradu. Uglavnom vikendom dolazim kući i čistim im svake druge nedelje. U početku je bilo malo teže dok se nisam navikao, al' sad više nije nikakva obaveza već je više zadovoljstvo da brinem o njima, održavam, čistim," napomenuo je student iz Kikinde Branislav Đomparin.

Baviti se odgojem zečeva ne zahteva veliki trošak i prostor. Kavezi su poluotvorenog tipa, u proseku mesečni troškovi za hranu i uzgoj tridesetak zečeva potrebno je oko deset hiljada dinara, dok je korist nemerljivo veća.

Krzno se posebno plaća, a meso je veoma traženo kao medicinski zdravo i poželjno u ishrani. Zanimljivo, do pre deceniju i po bilo je oko hiljadu farmi zečeva u Vojvodini.

Danas ih je daleko manje, ali su u pitanju mladi perspektivni kunićari čiji su zečevi zbog očuvanja rase i odgajivačkih karakteristika izuzetno traženi.

(Espreso / RTS / Branislav Prokić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.