ŠIROM SRBIJE NESTAŠICA SIRUPA! Lekari prinuđeni da prepisuju ZAMENE
Prehlada, Foto: Profimedia

zašto nema antibiotika za decu?

ŠIROM SRBIJE NESTAŠICA SIRUPA! Lekari prinuđeni da prepisuju ZAMENE

Analizu su evropski proizvođači radili još u septembru i upozorili da će biti problema sa lekovima

Objavljeno:

U apotekama širom zemlje nestašica je antibiotskih sirupa za decu. Uz veliku potražnju zbog širenja respiratornih infekcija, proizvođači i apotekari kažu da uzrok manjka treba tražiti i u poremećajima na globalnom tržištu od cene sirovina i ambalaže do distribucije.

Čekaonice domova zdravlja pune, pojedini rafovi u apotekama poluprazni. Nedostaju sirupi za decu na bazi penicilina – sinacilin, ospamoks, panklav. Teško ih je naći i u privatnim i u državnim apotekama, pa su lekari prinuđeni da prepisuju zamene.

- To su takve količine kad možete da zamislite da je za apoteku ponuđena jedna kutija, jedna bočica, nestašica je tog tipa da ga jednostavno nema. To se uvek dešavalo u ovom zimskom periodu, međutim, osnovni problem je ta cena koja ne prati cenu nabavke ili kompletnog leka ili sirovine za proizvodnju koja se obavlja u Srbiji, navodi predsednik Saveza privatnih apotekara Srbije Dragutin Rajevac.

Apoteka
Apotekafoto: AP/Damir Dervišagić

U Srbiji penicilinske sirupe za decu proizvode dve kompanije, ostalo je iz uvoza. U jednoj od domaćih fabrika u decembru je došlo do zastoja u proizvodnji zbog kvara na delu opreme.

- Očekujemo da će se uslovi stabilizovati do kraja januara i da ćemo započeti proizvodnju 100.000 pakovanja tako da ćemo obezbediti tržište u narednih pet meseci. 'Galenika' ima zalihe do godinu dana antibiotika tako da smo obezbedili adekvatnu terapiju pacijentima, naglašava direktorka proizvodnje i kvaliteta u kompaniji Galenika Nataša Mamula.

Pacijenti ne treba da brinu, poručuju i nadležni. Protekle nedelje apotekama je isporučeno 70.000 amoksiklava, a u januaru će se nastaviti proizvodnja sinacilina. Pozivaju da se ne prave zalihe i ne podiže panika. Saglasni su sa apotekarima – cena lekova moraće da se menja.

- Srbija redovno plaća svim dobavljačima i svim državama iz kojih oni uvoze i pratimo redovno porast cena. Da li postoji potreba za porastom cena – postoji zbog porasta cene sirovina, transporta, energenata, sekundarne ambalaže. Čak je ambalaže poskupela više nego sirovine i to je nešto što morate redovno da pratite tržište, da analizirate, kaže direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Sanja Radojević Škodrić
Sanja Radojević Škodrićfoto: Printscreen/RTS

Analizu su evropski proizvođači radili još u septembru i upozorili da će biti problema sa lekovima. Situacija je kulminirala u decembru, kada je u Nemačkoj zabeleženo da se više od 300 lekova jedva može naći, a gotovo je nemoguće bilo kupiti obične sirupe za decu na bazi ibuprofena i paracetamola. Slično je i u Italiji, Švajcarskoj, Francuskoj.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.