MLADI GUTAJU OVE OPASNE TABLETE KAO BOMBONE: Posledice su STRAŠNE, a glavno pitanje je KAKO DO NJIH DOLAZE?
Apoteka, Foto: Privatna arhiva, Profimedia, Lev Dolgachov / Alamy / Alamy / Profimedia

oprez!

MLADI GUTAJU OVE OPASNE TABLETE KAO BOMBONE: Posledice su STRAŠNE, a glavno pitanje je KAKO DO NJIH DOLAZE?

Na tržištu postoji veliki broj tableta za poboljšanje koncentracije i sam odabir pravog preparata može biti pravi izazov...

Objavljeno: 17:44h
Jovana Nedeljković

Januarski ispitni rok kuca na vrata. Čitaonice su krcate, a noći neprospavane. Međutim, osim čitaonica koje pune marljivi studenti, pune se i apoteke. Potražnja lekova među studentima je sve veća, a u najčešće spadaju, verovali ili ne, upravo oni za koncetraciju.

A ovakve vrste stimulansa za poboljšanje koncentracije i održavanje budnosti sve češće koriste i mladi tinejdžerske dobi. Još opasnija je činjenica da ih mešaju sa kafom i energetskim napicima. Takvi preparati su puni feina, tanina i ostalih supstanci koje nisu preporučljive za mlađe od 18 godina, ali svakako ne preporuluju se ni starijima.

Međutim, lekari i farmaceuti upozoravaju da primena spomenutih supstanci, bez saveta stručnog lica, kao i njihova nekontrolisana upotreba, mogu ozbiljno ugroziti zdravstveno stanje osobe.

U apotekama mogu da se kupe bez recepta

Ovaj "trend" kod mladih nam je i potvrdila i farmaceutkinja jedne prestoničke apoteke i objasnila da je mešu mladima najveća potražnja za tabletama koje održavaju budnost.

"Mlađa populacija najviše potražuje ovakve suplemente, tačnije najčešće studenti u toku ispitnih rokova, ali dolaze i mlađi od 18 godina s tim što farmaceut mora da proveri da li kupac koristi određenu terapiju ali i da na osnovu slobodne procene proveri u koju svrhu se kupuju preparati", objasnila nam je apotekarka.

Apoteka
Apotekafoto: printscreen/youtube

Pošto je reč o suplementima, oni mogu da se kupuju u apoteci bez recepta, i cena im se kreće od 300 pa sve do par hiljada dinara, ali naša sagovornica naglašava da i preparate koje možemo kupiti bez recepta, ipak ne smemo koristiti "na svoju ruku".

"Preporuka lekara ili farmaceuta je obavezna, bez obzira što se tablete za poboljšanu koncetraciju mogu kupiti bez recepta. Utvrđuje se za koje potrebe se koriste, ko će ih koristiti, da li se trenutno koristi određena terapija", kaže sagovornica Espresa.

Koje su to supstance koje potpomažu koncentraciju i budnost?

Na tržištu postoji veliki broj tableta za poboljšanje koncentracije i sam odabir pravog preparata može biti pravi izazov. Od davnina je poznato da neke biljke ili njihovi ekstrakti mogu da utiču na poboljšanje koncentracije i rad mozga.

Zato smo kontaktirali Tijanu Ilić, medicinskog biohemičara i magistra farmacije i proverili koje su to supstance koje se koriste za pamćenje.

Ona je izdvojila vitamine i minerale koji su bezbedni za konzumaciju i koji utiču na poboljšanje koncentracije i fokusa.

"Vitamini B su jedni od najrasprostranjenijih vitamina u namirnicama i od vitalne važnosti su za funkcionisanje organizma. Poznato je i da riblje ulje ima razna pozitivna dejstva na celokupan organizam. Jedno od njih jeste i poboljšanje koncentracije. Takođe, Ginkgo biloba tablete za koncentraciju veoma su rasportranjene na našem tržištu", rekla nam je Tijana Ilić, magistar farmacije.

Tijana Ilić
Tijana Ilićfoto: Privatna arhiva

Dodala je da, iako su bezbedni za konzumiranje, prilikom uzimanja suplemenata važna je konsultacija sa lekarom i farmaceutom.

Određeni dijetetski suplementi mogu da vas učine pospanijim, anksioznijim, budnijim i slično. Zato je važno da se razgovara sa lekarom o najboljem periodu dana za uzimanje lekova ili suplemenata. Takođe, dobro je raspitati se da li kombinacija nekih lekova i suplemenata koji se uzimaju mogu da izazovu neželjene efekte", isričala nam je Tijana.

Ipak, oprezno sa kofeionom!

Kofein je supstanca koja utiče na budnost i pokreće aktivnosti u organizmu, zbog čega milioni ljudi na planeti dan počinju uz jutarnju kafu. Kofein je psihoaktivna supstanca koja se najviše konzumira na svetu i pomaže nam da se osećamo življe i budnije. Zabluda je da ga ima samo u kafi. Ove supstance ima i u čokoladi, zelenom i crnom čaju, energetskim pićima, itd.

Ova psihoaktivna susptanca može se kupiti u apoteci u određenim dozama, ali je propisana njihova upotreba. A ako se koristi u večernjim satima, može da poremetiti san, dok nedostatak sna može izazvati pravi haos u organizmu. Tako da je na neki način paradoksalno, jer manjak sna uništava koncetraciju" ispričala je sagovornica za Espreso.

Suplementi
Suplementifoto: Profimedia

I ovaj preparat spada u suplemente, te se može kupiti bez recepta. A kakve kontraindikacija može imati nekontrolisana upotreba kao i upotreba bez saveta stručnjaka, objasnila nam je farmaceutkinja Tijana.

Kofeinske tablete neki koriste uzajedno sa drugim namirnicama koje takođe sadrže kofein što može biti jako opasno. Tako preterana upotreba ove supstance može izazvati razdražljivost i nervozu, stomačne tegobe, glavobolje, poremećaj sna, ubrzan rad srca kao i povišen pritisak. Zato se moraju konzumirati onako kako stoji u deklaraciji i ne smeju se kombinovati zajedno sa, na primer, kafom, crnim čajem ili čokoladom, time se onda prekorači dozvoljena doza", zaključila je Tijana Ilić za naš portal.

(Espeso / Jovana Nedeljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.