"BUDI DOZU PANIKE, ZAGLEDALA SAM SVAKO DETE NA ULICI": Srpkinja otkrila kako u PRAKSI izgleda AMBER ALERT!
Amber alert / Ilustracija, Foto: Profimedia

AMBER ALERT U PRAKSI

"BUDI DOZU PANIKE, ZAGLEDALA SAM SVAKO DETE NA ULICI": Srpkinja otkrila kako u PRAKSI izgleda AMBER ALERT!

Informacije o nestaloj deci se nakon aktivacije objavljuju putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, Interneta, ekrana na bankomatima, SMS poruka, autoputevima itd.

Objavljeno:

Desetine zemalja u Evropi imaju sistem Amber alert. Sistem je u većini država postavljen tako da kada dete nestane informacija o tome se širi putem televizije, radio stanica, bilborda…

Nakon aktiviranja ovog sistema u 96 odsto slučajeva dođe do pronalaska nestalog deteta u prvim satima nakon nestanka.

Ovaj mehanizam uspešno funkcioniše u SAD, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

Informacije o nestaloj deci se nakon aktivacije objavljuju putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd.

Na taj način one mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi.

Korisnica Tvitera iz Srbije opisala kako u u praksi izgleda kada se aktivira sistem "Amber Alert" koji bi uskoro mogao biti uveden i u našoj zemlji.

Naglasila je da je u trenutku kada se "Amber alert" sistem aktivirao, bila u poseti u Kanadi.

- Kako izgleda Amber alert u praksi? Sedim u stanu u Torontu, gledam svoja posla, malo pratim šta je na TVu malo slušam radio malo kopam po netu... Odjednom, na svim uključenim uređajima koje imam iskače informacija o nestalom detetu, ime, prezime, slika, i još po koja informacija u zavisnosti od uređaja. Dakle u 3 sekunde ti stigne SMS, mejl, kreće objava na televiziji i radiju simultano... Budi dozu panike, ali sam jedno tri dana zagledala svako dete na ulici. Jako je važno da ovo izguramo kako znamo i umemo, navodi se u objavi na Tviteru.

Podsetimo, sistem za uzbunjivanje i potragu za otetom decom "Amber alert" mogao bi da počne da se primenjuje u Srbiji do kraja 2023. godine.

Juče je počela kampanja na društvenim mrežama koja ima za cilj da pokaže koliko ljudi u Srbiji podržava uvođenje ovog sistema u našoj zemlji.

- Podrška koju imamo za uvođenje sistema "Amber alert" je ogromna. Već je formirana radna grupa koju čine predstavnici iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva telekomunikacije, Ministarstva pravde, Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. U okviru radne grupe su i predstavnici nevladinog sektora - rekao je Igor Jurić.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.