ZAHTEV ZA AMBER ALERT PREDAT SKUPŠTINI!
Igor Jurić, Foto: Printscreen/RTS

INICIJATIVA

ZAHTEV ZA AMBER ALERT PREDAT SKUPŠTINI!

On je izrazio nadu da će predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić potpisati i pihvatiti njihov zahtev

Objavljeno:

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić i Inicijalni odbor tog centra podneli su danas Narodnoj skupštini zahtev za pokretanje narodne inicijative sa ciljem uspostavljanja sistema upozoravanja javnosti (Amber alert) u slučaju nestale dece u Srbiji.

Nakon što su predali zahtev na pisarnicu republičkog parlamenta, Jurić je rekao da od 2015. godine uporno insistiraju da se u našoj zemlji uvede ovaj sistem, ali da do sada nisu imali uspeha zbog čega su odlučili da pokrenu narodnu inicijativu.

- Mi smo to najavili nekoliko meseci unazad i obzirom da do sada nismo imali odgovor ni iz Ministarstva unutrašnjih poslova ni iz drugih institucija ovo je bila očekivana, ali čini mi se i jedina moguća odluka - rekao je Jurić.

Igor Jurić
foto: Dragan Gojić, Printscreen/facebook

On je izrazio nadu da će predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić potpisati i pihvatiti njihov zahtev.

- Naš pravni tim, na čelu sa Majom Atanasković, sastavio je predlog o tome šta želimo. Očekujemo i nadamo se da će Ivica Dačić već početkom iduće nedelje potpisati i prihvatiti naš zahtev kako bi mogli da organizujemo prikupljanje potpisa i da to na kraju dođe do Narodne skupštine - rekao je Jurić.

Advokat Maja Atanasković kaže da su zahtevom za pokretanje narodne inicijative pokrenuli opšti predlog za rešavanje pitanja koje je od velikog društvenog značaja - pitanje brže i efikasnije potrage za nestalom decom i maloletnim licima.

- Mi smo predvideli u inicijativi predloge koja ministarstva su neophodna da se uključe u saradnju za bržom i efikasnijom potragom za nestalom decom i maloletnim licima i predlog zakonske regulative, odnosno koji zakonski akti bi trebalo da se preciziraju i dopune kako bi sistem Amber Alert mogao da se primenjuje u Srbiji - rekla je Atanasković.

Amber alert je sistem upozoravanja javnosti koji se pokreće kao pomoć u traženju nestale dece i pod tim imenom prvi put je osmišljen u SAD 1996. godine (America''s Mišing: Broadcast Emergency Response).

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.