KOD 6 OSNOVACA U NOVOM PAZARU OBOLELO OD TUBERKULOZE: U toku testiranje učenika i nastavnika
Opšta bolnica u Novom Pazaru, Foto: Youtube printscreen/RTV Novi Pazar

tuberkuloza u novom pazaru

KOD 6 OSNOVACA U NOVOM PAZARU OBOLELO OD TUBERKULOZE: U toku testiranje učenika i nastavnika

U Novom Pazaru godišnje od tuberkuloze oboli oko 50 osoba, a tokom prošle godine potvrđeno je oko 30 takvih slučajeva

Objavljeno: 22:27h

Portparolka novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Maja Iković rekla je danas da je po troje dece iz osnovnih škola "Bratstvo" i "Stefan Nemanja" obolelo od tuberkuloze, i da je u toku testiranje ostalih učenika i nastavnog osoblja u tim obrazovnim ustanovama.

Ona je za radio "Sto plus" istakla da je još dvoje dece trenutno na posmatranju i pod terapijom jer se sumnja da su takođe zaraženi, te da je virus proistekao iz dve različite porodice.

- U pitanju je porodična epidemija, u kojoj je obolelo šestoro dece iz dve osnovne škole, a bolest je registrovana polovinom prošlog meseca. Trenutno se vrši testiranje učenika iz odeljenja u kojima borave obolela deca, kao i njihovih nastavnika i do kraja ove nedelje završavamo jednu školu, dok je testiranje druge planirano za sledeću nedelju - navela je Iković.

Testiranje
Testiranjefoto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH, Ilustracija

Dodala je da su sva deca koja su do sada testirana bila bez simptoma i da za sada nema sumnje da su zaražena virusom tuberkuloze.

Ona je apelovala na roditelje da obrate pažnju na simptome kod svoje dece i da ih obavezno dovedu na testiranje ukoliko duži vremenski period imaju temperaturu, noćno znojenje, malaksalost i gubitak telesne težine.

U Novom Pazaru godišnje od tuberkuloze oboli oko 50 osoba, a tokom prošle godine potvrđeno je oko 30 takvih slučajeva.

(Espreso / Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.