VELIKA POBEDA! MALI VUK KRENUO NA OPERACIJU U AMERIKU: Prikupljena velika suma novca, roditelji presrećni
Vuk, Foto: Printscreen Budi human

bravo srbijo

VELIKA POBEDA! MALI VUK KRENUO NA OPERACIJU U AMERIKU: Prikupljena velika suma novca, roditelji presrećni

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1154 i pošaljimo SMS na 3030

Objavljeno:

Vuku Arapoviću iz Vrčina, suma od velikih 50.000 evra, koja je trebala da bude uplaćena do sredine decembra, delovala je nedostižno. Ipak, Srbija je još jednom pokazala veliko srce i troipogodišnjeg Vuka približila prvom samostalnom koraku - operaciji u Americi koja će mu pružiti šansu za napredak.

Vuk je, podsetimo, rođen u 28. nedelji i odmah je pokazao kakav je borac, kada je kao životno ugrožena beba proveo dva i po meseca na Institutu za neonatologiju, gde su lekari pred sam izlazak utvrdili promenu tonusa mišića. Već sa nekoliko meseci života Vuk je krenuo na tretmane, fizikalne terapije i vežbe sa kojima nije stao do dan-danas.

Roditelji su tada još uvek sumnjali da je njihov mališan samo sitna, prevremeno rođena beba, sve dok pre drugog rođendana, lekari nisu potvrdili konačnu dijagnozu - spastični oblik cerebralne paralize, koji usporava Vukov motorni razvoj.

Krajem prošle godine mališanu je tim ruskih lekara u Ćupriji uradio intervenciju pod nazivom "fibrotomija po Ulzibatu", koja je trebala da mu pruži olakšanje u vežbanju i puniji obim pokreta tokom vežbanja. Posle brojnih napornih vežbi i tretmana u privatnom centru u Novom Sadu, kao i Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu, na šestomesečnoj kontroli od intervencije Arapovićima je rečeno da se Vukov spazam, odnosno hipertonus, nije u potpunosti vratio i da će ga pratiti dalje kroz život, piše Blic.

Vuk Arapović
foto: Printscreen Budi human

Nova šansa na najradosniji praznik Božić

Kako su mama i tata sami sebi, a ponajviše Vuku obećali da će se nastaviti da se bore, spas su potražili na drugom mestu i tada se pojavila nova nada! Doktor Park iz Sent Luisa u Misuriju procenio je da je mališan dobar kandidat za operaciju koju izvodi.

"Intervencija se zove selektivna dorzalna rizotomija, radi se na kičmi kako bi spazam popustio i istraživanja pokazuju da se posle ovakve vrste intervencije taj tonus ne vraća. Vuku bi ova intervencija pomogla tako što bi popustila spazam kompletne muskulature, što bi mu dalo veliku šansu da napreduje uz jak i intenzivan fizikalni tretman i radnu terapiju, najpre tri nedelje u Sent Luisu, a potom, po preporučenom programu, u našim centrima", kaže Vukova mama, Tatjana Arapović.

Optimistične prognoze doktora Parka govore da bi operacija Vuku omogućila život bez bolova i olakšala napredak, odnosno pružila pun efekat vežbi i tretmana na koje odlazi, tako da bi u budućnosti mogao samostalno da korača.

Prepreka do intervencije u Sent Luisu za Arapoviće je bila 50.000 evra, koje su do termina dogovorenog sa bolnicom uspeli da uplate samo zahvaljujući dobroti i humanosti drugih ljudi! Tako Vuk, zajedno sa svojim roditeljima, osmog januara putuje u Ameriku, da se pripremi i obavi sve neophodne preglede i analize uoči operacije koja je zakazana za 13. januar.

Zajedno do novog cilja

Da Vuk nije sam, Srbija je već pokazala, a sada je podrška stigla i od srpske pravoslavne crkve iz Sent Luisa, Crkve Svete Trojice, koja se već dokazala kao vetar u leđa svim porodicama koje povodom lečenja odlaze u pomenuti grad.

"Ljudi okupljeni oko crkve su stub i veliki oslonac svim porodicama koje dovode decu na lečenje u Sent Luis. Oni obezbeđuju smeštaj, hranu, finansijsku podršku, dočekuju i ispračaju sa aerodroma, voze porodice u bolnicu... Tako su i nama ponudili pomoć, što će nam biti od velikog značaja i smanjiti celokupne troškove tokom mesec dana koliko ćemo biti tamo", kaže Tatjana.

Da bi operacija koja mališanu predstoji imala učinak, neophodno je da Vuk nastavi sa adekvatnim vežbama, terapijom, rehabilitacijom i stimulacijama, što će porodici Arapović nastaviti da stvara finansijske troškove koje ne mogu da podnesu sami. Zato ne smemo da stanemo!

Za Vukovo lakše sutra! Budimo humani!

Pomozimo Vuku:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1154 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1154 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001248328-41

Uplatom na devizni račun: 160600000124853890

IBAN: RS35160600000124853890

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.