OVO SU OBIČAJI ZA BADNJE JUTRO KOJE TREBATE DA ISPOŠTUJETE: Za jedan kažu da donosi ZDRAVLJE celoj porodici
Paljenje badnjaka, Foto: Beta

PRAZNIK

OVO SU OBIČAJI ZA BADNJE JUTRO KOJE TREBATE DA ISPOŠTUJETE: Za jedan kažu da donosi ZDRAVLJE celoj porodici

Običaj sečenja badnjaka simbolizuje vitlejemske pаstire koji su na znаk Zvjezde dа se rodio Hristos Spаsitelj, isekli grаne badnjaka i poneli ih u pećinu kako bi naložili vatru i ugrejali Hristа i njegovu mаjku

Objavljeno:

Osvanuće Badnje jutro za koje se vezuju brojni običaji prepuni simbolike.

Badnje jutro je i samo najava običaja koji krase Badnje veče, a zatim i jedan od najvećih hrišćanskih praznika, Božić (baš kao i današnji Tucindan).

Sutra ujutru, ranom zorom, običaji kažu, domaćini treba da sa puškama odu u seču badnjaka koji se do večeri drže pored kuće, a zatim se unose i stavljaju na ognjište.

Badnjak
Badnjakfoto: Stefan Stojanovic

Običaj sečenja badnjaka simbolizuje vitlejemske pаstire koji su na znаk Zvjezde dа se rodio Hristos Spаsitelj, isekli grаne badnjaka i poneli ih u pećinu kako bi naložili vatru i ugrejali Hristа i njegovu mаjku.

A sam badnjak ne bi trebalo da se seče golom rukom već rukavicama u kojima je bilo izmešano žito.

Domačin se pre seče okreće ka istoku, krsti tri puta i kaže: "„Pomozi i Bože i sveti badnjače“. Drvo treba sekirom iseći tri puta, a ako se ono ne polomi iz trećeg pokušaja, onda se lomi rukama.

Badnjak i žito
Badnjak i žitofoto: Stefan Stojanovic

U pojedinim delovima Srbije običaj je da se na mestu na kojem je nekad stajalo stablo badnjaka, ostavi ili parče pogače ili žito iz rukavice.

Uz badnjak se dodaje drenova grančica koja je simbol zdravlja i snage.

U nekim krajevima naše zemlje, najčešće u gradovima, ne sledi se običaj sečenja badnjaka već se on kupuje na pijacama ili tezgama koje se ovih dana mogu sresti na svakom ćošku - uz pčenicu koja se, takođe, prodaje i uveliko kupuje za Božić.

Dosta je i polemike oko toga šta je od onoga što se čini u susret Božiću u skladu sa verom, a šta je rezultat sujeverja ili samo narodne prakse.

Pomenuti običaji imaju utemeljenje u religiji, dok se "običaj" spavanja na slami koja se u kuću unosi na Badnje veče a sve kako bi "devojke sanjale mladića za kojeg će se udati", svrstava u praznoverje.

Mimo verskog običaja je i kićenje automobila badnjakom koje postaje sve popularnija praksa.

(Espreso / Blic Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.