EVO KAKVO NAS VREME OČEKUJE ZA BOŽIĆ: Skroz neočekivano, dok je na drugom kraju Evrope SUŠTA SUPROTNOST
Beograd, Foto: Profimedia

vremenska prognoza

EVO KAKVO NAS VREME OČEKUJE ZA BOŽIĆ: Skroz neočekivano, dok je na drugom kraju Evrope SUŠTA SUPROTNOST

U četvrtak biti promenljivo oblačno i toplije. Ipak, snažan ciklon, koji će se centrom premeštati preko centralne Evrope na istok, krajnje obodnim delom zahvatiće uveče severoistok Srbije

Objavljeno: 18:06h

Na području Srbije od četvrtka do kraja sedmice se očekuje visok vazdušni pritisak, pa će vreme biti stabilno i suvo, a nešto zapadnije od našeg područja biće veoma izražen termički visinski greben sa jugozapada, pa će sa Mediterana pristizati i topla vazdušna masa.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže za “Blic” da će u četvrtak biti promenljivo oblačno i toplije. Ipak, snažan ciklon, koji će se centrom premeštati preko centralne Evrope na istok, krajnje obodnim delom zahvatiće uveče severoistok Srbije i u sklopu veoma oslabljenog hladnog fronta doneti slabu kišu, a širom Srbije jugozapadni vetar biće u skretanju na severozapadni, na istoku Srbije biće veoma jak.

Maksimalna tempetratura biće 5. januara od 12 do 16°C, u Beogradu do 15°C, u predelima sa maglom na jugu Srbije hladnije, temperatura od 6 do 8°C.

1 / 3 Foto: Profimedia

Od petka do nedelje u Srbiji će biti pretežno sunčano ili umereno oblačno. Ujutro se u dolinama i kotlinama očekuje magla, a slab mraz samo na jugu Srbije i u kotlinama. Maksimalna tempetratura biće od 10 do 15°C, u Beogradu do 13°C. U pojedinim predelima magla se očekuje tokom većeg dela dana, naročito na jugu Srbije, u kotlinama i dolinama i u tim predelima biće hladnije, maksimalna temperatura od 8 do 10°C.

- Istovremeno, snažan ciklon premeštaće se narednih dana preko centralne Evrope ka istoku, a svojim centrom u petak i tokom vikenda naći će se nad južnijim predelima evropskog dela Rusije. Ovaj ciklon doneće obilni sneg Ukrajini i Rusiji, a potom će u svom zadnjem delu da uslovi prodor arktičkog vazduha sa severa. Već u četvrtak na severu Rusije očekuju se temperature od -20°C, dok će u Moskvi i na zapadu Rusije nakon današnjih vrednosti oko 0°C, temperature u petak i za vikend opasti na -25 do -30°C, pa i niže – kaže Đurić.

Ledena vazdušna masa spuštaće se ka jugu, pa će istočnoj Ukrajini doneti vrednosti od -15°C, a očekuje se njen prodor više ka predelima Kavkaza, tako da će Balkan i Crno more, kao i oblast Karpata biti pošteđeni ovog ledenog udara.

U nedelju veoma snažan ciklon zahvatiće Britanska ostrva i severozapad Evrope, a u sklopu njega i orkanska oluja obrušiće se na ovaj deo kontinenta. I dok temperature na istoku Evrope budu i ispod -30°C, topla vazdušna masa u sklopu jugozapadnih strujanja donosiće zapadnoj Evropi temperature od 15°C.

- Ovaj ciklon usloviće pad vazdušnog pritiska nad Srbijom i pojačanje jugoistočnog vetra, a sve to biće uvod u promenu vremena. Ciklon će u ponedeljka da se premesti sa severa Atlantika ka centralnoj Evropi, a istovremeno u sklopu njega premeštaće se i hladni front, pa se u Đenovskom zalivu očekuje formiranje sekundarnog ciklona koji će se vrlo brzo premeštati preko Jadrana ka našem području i u ponedeljak će Srbiji doneti već od jutra sa severozapada naoblačenje sa kišom i pljuskovima – objašnjava meteorolog.

Prema njegovim rečima Srbija će i dalje biti u prednjem delu ciklona, uz strujanje tople vadušne mase sa Mediterana, pa će maksimalna temperatura biti od 9 do 15°C, samo u Negotinskoj Krajini maglovito i hladnije.

Prema našem području očekuje se spuštanje prostrane visinske doline sa severa i severozapada i to u sklopu snažnog ciklona, a istovremeno i prodor hladnog fronta. Veliki gradijent pritiska usloviće da u ponedeljak u košavskom području i na planinama duva veoma jak jugoistočni vetar, na jugu Banata sa olujnim udarima od 100 km/h.

Vazdušni pritisak biće ispod normale.

- Planine su i dalje bez snega, a više planine i Kopaonik potpuno su bez snega ovog januara, a loša vest da se u ponedeljak očekuju padavine u obliku kiše. Ipak, dobra vest je da će u noći ka utorku i u utorak kiša na višim planinama i na Kopaoniku preći u sneg, pa bi palo 5 do 10 cm snega, što bi tek ublažilo katastrofalnu situaciju na planinama ove zime.

U utorak će na severu Srbije biti suvo, u ostalim predelima kiša, na višim planinama sneg. Duvaće jak severozapadni vetar, krajem dana u slabljenju. Maksimalna temperatura biće od 8 do 10°C.

Od srede se očekuje suvo, uz osetniji porast vazdušnog pritiska, pa će vreme biti stabilno. Maksimalne temperature prema sredini januara biće u posetepenom padu na vrednosti od 5 do 7°C, a i dalje se u mnogim predelima ne očekuje jutarnji mraz.

Nakon sušnog perioda, početak sledeće sedmice doneće prolazne padavine, većini predela 10 do 20 mm, a manji snežni pokrivač mogao bi u utorak da zabeli više planine.

- I dok ćemo ovaj Božić dočekati više u znaku prolećnog vremena sa temperaturom od 15°C, slična situacija bila je i prethodnih godina, pa su tako početak 2021. i 2022. godine takođe donele pravo prolećno vreme i temperature od skoro 20°C, a na Božić 2001. godine u Beogradu je bilo 21°C i to je bio najtopliji Božić otkad se vrše merenja. Pamtimo i hladne dane tokom Božića, pa je tako na Božić 2017. godine, uz sneg, temperatura u uutarnjim časovima bila širom Srbije ispod -15°C, a tokom dana ispod 0°C – kaže Đurić.

Tako se temperature za Božić samo nastavljaju na "prolećne" novogodišnje praznike.

(Espreso/ Blic/ Biljana Vučković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.