DA LI JE PAMETNO PUSTITI DECU DA VERUJU U DEDA MRAZA? Stručnjaci otkrili NEVEROVATNE činjenice o dečjoj psihi
Deda Mraz, Foto: Profimedia

nova godina

DA LI JE PAMETNO PUSTITI DECU DA VERUJU U DEDA MRAZA? Stručnjaci otkrili NEVEROVATNE činjenice o dečjoj psihi

Deda Mraz je, tokom novogodišnjih praznika, omiljeni dečiji lik i bajka za sva vremena

Objavljeno:

Novogodišnji praznici su vreme darivanja, a najviše im se raduju mališani. Šta sve deca žele, da li ih treba pustiti da veruju u Deda Mraza i kako im objasniti da je i on ponekad u finansijskoj krizi, pa da pojedine želje neće moći da ispuni?

Deda Mraz je, tokom novogodišnjih praznika, omiljeni dečiji lik i bajka za sva vremena, u koju veruju svi mališani do određenog uzrasnog doba.

Najnovina istraživanja pokazuju da savremeni roditelji ne žele da uče mališane da veruju u Deda Mraza, jer smatraju da se deca danas lako informišu o svemu, te da će brzo biti uhvaćeni u laži, čime se gubi dečije poverenje i urušava roditeljski autoritet. Psiholozi su podeljeni po pitanju stava o tome treba li decu pustiti da veruju u deda Mraza ili ne.

"Verovanje u Deda Mraza koji je simbol dobrote, darežljivosti plemenitosti negde smanjuje taj egocentrizam kod dece a ujedno podstiče kognitivni razvoj i podtiče njihovu maštovitost", objašnjava Joana Mojse, psiholog.

1 / 3 Foto: Profimedia

Najmlađi, koji još uvek veruju u priču o Deda Mrazu, ovih dana mu pišu pisma. Kažu da su bili dobri, da su slušali mamu i tatu i da su zaslužili da im se ispod jelke nađe ono što dugo priželjkuju.

A kako onima koji veruju objasniti da je i Deda Mraz ponekad u finansijskoj krizi i da nema dovoljno novca za sve dečje želje.

"To pismo pišu u prisustvu roditelja i roditelj tu treba da poseduje neke veštine da usmeri dete da se u tom pismi nadju želje koje je roditelj u mogućnosti da kupi sa obzirom da dete veruje da to kupuje sam Deda Mraz", kaže Joana Mojse, psiholog.

Iluziju o postojanju Deda Mraza ne treba razbijati na silu, savetuju stručnjaci, već će to doći sa sazrevanjem deteta, negde oko 7 godine kada se razvija kritičko mišljenje. Samo saznanje da deda Mraz ne postoji ni kod jednog deteta nije izazvalo šok, već ima i pozitivne aspekte jer se deca u tom trenutku osećaju zrelije i bliže svetu odraslih.

Ideja o Deda Mrazu preuzeta je sa Zapada i rado je prihvaćena kod naših mališana. Tako sve više odraslih odlučuje da se "preruši" u Deda Mraza i napravi mali spektakl za devočice i dečake u Srbiji.

(Espreso/ RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.