DEDA MRAZ STIGAO U SRBIJU! Nije šala, ovo je on glavom i bradom, PROČITAJTE o čemu je reč! (FOTO)
Deda Mlaz doneo čaroliju, Foto: Foto: RINA

svaka čast

DEDA MRAZ STIGAO U SRBIJU! Nije šala, ovo je on glavom i bradom, PROČITAJTE o čemu je reč! (FOTO)

Iako nema novogodišnje kočije koje vuku irvasi, Nebojiša je sa svojim fijakerom i konjem doneo deci blistavu Čaroliju

Objavljeno:

I dok gradske trgove za novogodišnje praznike krase jelke i kočije sa Deda Mrazom, deca na seoskom području ne uživaju u takvim svečanim manifestacijama.

Međutim, podjelička sela u zapadnoj Srbiji dobila su svog prvog Deda Mraza. Umesto kočija koje vuku irvasi, Nebojiša u svom fijakeru sa konjem donosi mališanima paketiće i nemerljivu radost. Nebojiša Radovanović je prvi seoski Deda Mraz, a svoju dužnost sa velikim zadovoljstvom obavlja, jer je dečija radost, kako kaže, za njega najveće bogatstvo.

„Na ideju sam došao kako bi unuci Sari ispunio želju, da joj donesem paketiće na tradicionalni način. Naša deca su željna igre i ne smemo dožvoliti da izgube veru u Deda Mraza i tradicionalne stvari. Kupio sam konja, oktio ga, ja sam se obukao u Deda Mraza i magija je počela. Kad sam njoj dao poklon, pojavila se želja i kod ostale dece u selu da im baš prvi seoski Deda Mraz donese paketić za novogodišnje praznike“, izjavio je za RINU, Nebojša.

1 / 3 Foto: Foto: RINA

Nije mogao da odbije svu tu malu, razdraganu dečicu i tako je na oduševljenje svih, upregao svoj fijaker i nastavio sa podelom paketića. Njegov posao nije baš ni lagan, jer treba obići sve zaseoke kraj Morave, proći brda i šume pokrivene snegom i dečija lica ukrasiti osmehom.

„Paketiće smo prilagodili svim uzrastima od najmlađih do najstarijih, puni su slatkiša, lepih želja i igračaka. Treba sačuvati tradiciju da deca veruju u Deda Mraza, jer ako izgube veru onda su prerano odrasli, a to niko ne želi. Na deci sve ostaje i treba im ispunjavati želje kada je to god moguće“, kaže ovaj prvi seoski Deda Mraz.

I ne zna se ko je u selu Kukići bio srećniji: razdragani mališani sa rukama punih želja ili njihovi roditelji, ustreptalog srca, jer je dečiji san ispunjen.

„Deca sa sela treba da budu ravnopravna sa ostalom decom u gradu i cilj mi je da mališani, moje komšije osete te čari i da ne budu zapostavljeni, treba ih zadržati na selu i da vole mesto gde su odrastali. Moja je želja da deca ovaj gest ne zaborave i da prepričavaju drugarima u školi i vrtiću, a kada odrastu da i oni na ovakav nači deci vrate veru u Deda Mraza. Lepši je ovakav način da se paketić kući odnese fijakerom, nego da im neko deli u firmi, po domovima kulture i ostalom mestima“, kaže Nebojša.

Iako nema novogodišnje kočije koje vuku irvasi, Nebojiša je sa svojim fijakerom i konjem doneo deci blistavu Čaroliju. Živeće ona i nakon Novogodišnjih praznika, jer će ova deca imati čega da se sećaju.

(Espreso.co.rs/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.