PRE NEGO ŠTO VEČERAS BACITE PETARDU, POMISLITE NA NJIH! Veterinar za Espreso o uticaju PIROTEHNIKE NA LJUBIMCE!
Životinje i petarde, Foto: Profimedia

VELIKA TRAUMA

PRE NEGO ŠTO VEČERAS BACITE PETARDU, POMISLITE NA NJIH! Veterinar za Espreso o uticaju PIROTEHNIKE NA LJUBIMCE!

Veterinar za Espreso kaže da bacanje petardi u blizini pasa i mačaka izaziva stres

Objavljeno: 18:05h
Jovana Nedeljković

Vatromet i petarde koriste se skoro cele godine, ali se najintenzivnije upotrebljavaju tokom novogodišnjih praznika.

Iako proslavu najluđe noći u godini gotovo ne možemo da zamislimo bez korišćenja pirotehnike, trebalo bi da razmislimo o posledicama po životinje. Posebno su štetne petarde koje mogu da dovedu do stresa koji je uzročnik raznih bolesti, a koji može ostaviti dugoročna psihološka oštećenja.

Napuštene životinje su, nažalost, čak i u smrtnoj opasnosti, i to ukoliko se opasna pirotehnička sredstva upotrebljavaju u njihovoj neposrednoj blizini.

Pas
Pasfoto: Profimedia

O ovome možda jedino i brinu vlasnici pasa jer svake godine svedoče traumama koje životinje obično ispoljavaju drhtanjem, jaukanjem i skrivanjem ispod nameštaja.

Ipak, postoje načini kako da zaštitimo ljubimce od stresa kojem mogu biti izloženi, a koje nam je otkrio veterinar Vukoje.

Veterinar Vukoje
Veterinar Vukoje

Veterinar za Espreso kaže da bacanje petardi u blizini pasa i mačaka izaziva stres koji je pokretač svih drugih oboljenja. Bljeskovi, glasni pucnjevi i miris baruta izazivaju veliki stres kod pasa jer životinje imaju znatno izražajnije čulo sluha i mirisa od ljudi.

Pred početak vatrometa, poželjno je da vlasnici budu sa ljubimcima, jer tako oni osećaju veću sigurnost i zaštitu, a i ublažavaju njihov strah. Tokom buke i svetlosnih bljeksova jako je važno da vlasnik bude smiren, jer kada životinja oseti da se vlasnik ne plaši, i ona sama će biti smirenija i opuštenija", naglasio je veterinar Vukoje.

On dalje savetuje da bi vlasnici mogli da puste neku laganu muziku koja im može skrenuti pažnju od buke koju stvaraju petarde i vatrometi, a bilo bi dobro i spustiti roletne kako bi bili zaštićeni od jakog svetla i bljeskova.

Savetuje i da ljubimci obave nuždu minimum 2 sata pre ponoći, ali posle ponoći treba sačekati barem 2 sata kako bi ih izveli napolje. Tom prilikom obavezno držati psa na povocu jer se nikada ne zna kada će doći do buke koja ih može oterati.

Svake godine se veliki broj pasa izgubi jer ih vlasnici ne drže na povocu i od straha prilikom pucanja petarde pobegnu, ispičao nam je veterinar.

Vatromet
Vatrometfoto: Profimedia

Poželjno je da se ljubimcu pronađe kutak gde će se osećati sigurno, kao neke vrsta skloništa, a pse koji borave vani u dvorištu treba treba uvesti u zatvoren prostor kao što je garaža ili podrum. Najveću zaštitu i sigurnost pas oseća kada nije sam već kada je vlasnik uz njega, objasnio nam je sagovornik.

Pojasnio nam je da se posledice ne manifestuju jednako na sve pse jer su, na primer, lovački psi navikli na zvuk pucnja, međutim, postoji velika opasnost za male salonske pse, koji se od straha automatski povlače i skrivaju ispod stolica, stolova ili u neke zavučenije delove stana.

Pas
Pasfoto: Profimedia

Bez obzira na apele da se pirotehnika koristi razumno i odgovorno, priča Vukoje, kao i to da smeju da je koriste isključivo punoletne osobe, broj intervencija u vreme novogodišnjih i božićnih praznika se ne smanjuje.

Poslednja opcija koja može doći u obzir je i davanje preparata za umirenje koji su na biljnoj bazi, posebno ukoliko je ljubimac već imao traumatično iskustvo tog tipa.

"Sedativ nije poželjno davati na svoju ruku, o tome se treba savetovati sa veterinarom. Obično se daje nekih sat-dva pre ponoći, kako bi lek počeo da deluje taman pre početka vatrometa. Naravno, to su uglavnom male doze leka. Mogu da se koriste preparati na biljnoj bazi koji se mogu kupiti u bilo kojoj veterinarskoj apoteci, a koje imaju jednaku efikanost", rekao je za kraj veterinar Vukoje.

(Espreso / Jovana Nedeljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.