DECA STAVLJAJU PETARDE U USTA I UBACUJU IH U KAPULJAČE?! Kazne su ogromne, neće biti pošteđeni ni MALOLETNI!
Pirotehnika, Foto: Printskrin/RTS

NE IGRAJTE SE

DECA STAVLJAJU PETARDE U USTA I UBACUJU IH U KAPULJAČE?! Kazne su ogromne, neće biti pošteđeni ni MALOLETNI!

Propisima o eksplozivnim materijama, vatrometi i druga pirotehnička sredstva u slobodnoj prodaji su samo od 15. decembra do 15. januara

Objavljeno:

U vreme novogodišnjih i božićnih praznika komunalna milicija će, kao i godinama unazad, biti prisutna na lokacijama gde se najviše nelegalno prodaju pirotehnička sredstva, oko pijaca, velikih tržnih centara i na svim frekventnim tačkama.

Posebno će se kontrolisati zone oko škola.

Iako kupovinu pirotehnike zakon dozvoljava samo starijim od 18 godina, istraživanja pokazuju da je polovina povređenih mlađa od 16 godina. Kako kažu stručnjaci, deca uglavnom lakomisleno barataju pirotehničkim sredstvima, ne razmišljajući mnogo o mogućim posledicama.

- Planiramo da oko škola i vrtića samim našim prisustvom preventivno utičemo na to da najmlađi ne koriste pritehnička sredstva i ako dođu u njihov posed - kaže Nenad Lakić, rukovodilac Sektora komunalne milicije.

Deca se često igraju petardama

- Najčešće je drže upaljenu do poslednje sekunde, pa je tek onda bace međutim, nekada se preračunaju, ona u međuvremenu pukne i teško ih povredi - ističe pedijatar dr Ivana Milić i dodaje:

"Na taj način najčešće dolazi do ozlede šake, pa se dešavaju traumatske amputacije jednog, dva ili tri prsta. Vrlo su česte opekotine na rukama i do najvećeg stepena, kao i traumatske povrede očiju i oštećenje sluha, koje, iako privremeno, uopšte nije bezazleno. Dešava se da deca jedna drugima ubacuju petarde u kapuljače, što dodatno zna da ostavi posledice po sluh. Takođe, vlasnici ljubimaca stalno apeluju da se ne koristi pirotehnika, jer nekoliko minuta zabave za njih su sati pakla".

Samo za vreme dočeka Nove godine u Beogradu lekarima javi između 10 i 20 građana sa povredama zadobijenim upotrebom pirotehničkih sredstava.

Nova godina
Nova godinafoto: Profimedia

Stavljaju petarde i usta?!

Najčešće su to tinejdžeri, a "zabava" ide dotle da stavljaju petarde u usta, pa se takmiče ko će duže da izdrži da ih ne izbaci pre eksplozije. Tokom godine podnese se i do 150 krivičnih prijava.

Propisima o eksplozivnim materijama, vatrometi i druga pirotehnička sredstva u slobodnoj prodaji su samo od 15. decembra do 15. januara, posle kog datuma se radnje sa ovom robom zatvaraju. U tih mesec dana pirotehniku mogu da prodaju samo ovlašćena preduzeća, čiji su zaposleni obučeni za rukovanje, čuvanje i transport eksplozivnih sredstava.

Preduzeća koja trguju robom koja podrazumeva korišćenje eksploziva, baruta i drugih opasnih punjenja moraju da budu registrovana za taj posao. Stroga pravila pod lupu stavljaju i magacine u kojima se roba skladišti.

Tu su i laboratorijska ispitivanja svih sredstava sa eksplozivnim punjenjem koja uđu u Srbiju. Tek posle testiranja, dinamiti, vatrometi i protivgradne rakete mogu da dobiju rešenje od MUP da mogu da se prodaju i koriste.

Za korišćenje pirotehničkih sredstava na neadekvatan način nema sankcija, ali ako službenik zatekne nekog da baca petarde, to se smatra prljanjem javne površine i za to može da izrekne sankciju.

Osobe koje upotrebom petardi narušavaju javni red i mir i ugrožavaju bezbednost građana biće novčano kažnjene sa 50.000-100.000 dinara, ili radom u javnom interesu od 40 do 120 sati. Ukoliko se navedeni prekršaj izvrši u grupi od tri osobe ili više, zaprećena je kazna zatvora od 30 do 60 dana.

Čak i ako petarda eksplodira u privatnom dvorištu, a odjek se čuo na ulici i uznemirio druge ljude, osoba koja ih je koristila snosiće posledice.

Kazne neće biti pošteđena ni deca mlađa od 14 godina, ali će umesto njih odgovarati roditelji.

Ove mere su predviđene zakonom, a kakva je praksa poznato je svakom stanovniku Beograda.

Petarde
Petardefoto: Printskrin/RTS

Prodaja na javnoj površini

IZ Sekretarijata za poslove komunalne policije ističu za naš list da oni preuzimaju mere iz svoje nadležnosti samo ukoliko je reč o prodaji pirotehničkih sredstava na javnoj površini. Novčane kazne se kreću od 150.000 dinara za pravno lice, preko 25.000 za odgovorno, 75.000 za preduzetnika, pa sve do 15.000 za fizičko lice, i one se primenjuju od aprila 2017. godine.

Kad vatromet pokvari slavlje i naruši zdravlje

Gradska opština Čukarica u saradnji sa Vojskom Srbije, u okviru aktivnosti vezanih za civilno-vojnu saradnju, organizovala je predavanja o rizicima upotrebe pirotehničkih sredstava, petardi, vatrometa i baklji za čukaričke osnovce i srednjoškolce.

Pod nazivom "Kad pirotehnika pokvari slavlje i naruši zdravlje" predavanja su održana u Hemijsko-prehrambenoj tehnološkoj školi i u Osnovnoj školi "Filip Kljajić - Fića", sa ciljem da osnovce i srednjoškolce upozore na opasnosti i posledice koje upotreba pirotehničkih sredstava može izazvati po život i zdravlje ljudi i životinja.

Predavanja je održao oficir Garde Vojske Srbije Vladimir Milovanović, kapetan prve klase, a u ime Gradske opštine Čukarica prisustvovao je član Veća Miljan Ćeranić.

Učesnici predavanja posebno su istakli opasnost od nestručnog rukovanja ovim sredstvima, imajući u vidu često i neadekvatne uslove čuvanja i tehniku koja je nastala u nelegalnoj proizvodnji.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.