ESPRESO NOVOGODIŠNJA PREPORUKA ZA GLEDANJE: TOP 5 filmova idealnih za Novu godinu
Top 5 novogodišnjih filmova, Foto: Printscreen

praznični filmovi

ESPRESO NOVOGODIŠNJA PREPORUKA ZA GLEDANJE: TOP 5 filmova idealnih za Novu godinu

Pet filmova koji mogu upotpuniti vašu ideju dočeka Nove godine

Objavljeno:

Espreso vam je izdvojio pet filmova kao novogodišnju preporuku za gledanje prema izboru autorke. Donosimo vam pet filmova čija radnja je vezana za proslavu Nove godine ili se dešava u toku najluđe noći a koje možete pogledati ukoliko se odlučite da 2023. godinu dočekate uz dobar film i po koje piće.

Četiri sobe (Four rooms, 1995)

Prvi novogodišnji film u nizu jesu Četiri sobe, nadrealističan groteskni film koji strukturalno podseća na književna dela (Guliverova putovanja) u kojima se glavni junak provlači kroz različite neverovatne svetove, podjednako prikazan i kao neraskidiva spona i kao puki posmatrač.

Naravno, struktura jeste pozamljena iz književnosti, ali film donosi urnebesnu, mračnu, ironičnu originalnu priču o četiri sobe u kojima gosti, tokom novogodišnje noći, zaprepašćuju portira (Tim Rot) svojim zahtevima, ponašanjima i razmišljanjima. Svaka soba ima svoj segment, svog reditelja i svoju inspiraciju koju pronalazi u različitim žanrovima svetskog filma - od italijanskog (pseudo)horora do slepstic farse.

Glumci i glumice: Tim Rot (Tim Roth), Madona (Madonna), Antonio Banderas (Antonio Banderas)

Reditelji/scenaristi: Alison Anders (Allison Anders), Aleksandr Rokvel (Alexandre Rockwell), Robert Rodrigez (Robert Rodriguez), Kventin Tarantino (Quentin Tarantino)

Apartman (The Apartment, 1960)

Klasik holuvudske produkcije, Apartman je film koji prati agenta osiguranja Bakstera (Džek Lemon) koji radi u ogromnoj korporaciji.Vreme radnje jeste praznični period od katoličkog Božića do Nove godine.

Iako je ljubavni zaplet nad samom radnjom, to jest odnos između Bakstera i Fren (Širli Maklejn), film je u stvari oštra satira američkog korporativnog sistema. Ispitujući granice mobinga, film prenosi iskorišćavanje radniče poslušnosti sa poslovnog prostora - kancelarije - u privatni - Baksterov stan.

Pored društvene kritike, u koju spada i pozicija žene u korporativnom svetu, Apratman krasi i fenomenalna gluma jednog od najistaknutijih američkih komičara, Džeka Lemona (Jack Lemmon).

Glumci i glumice: Džek Lemon (Jack Lemmon), Širli Maklejn (Shirley MacLaine)

Reditelj/scenarista: Bili Vajlder (Billy Wilder)

Novogodišnja noć (New Year's Eve, 2011)

Ukoliko s druge strane želite da malo odmorite mozak od napetih, društveno važnih tema za doček, tu je film Novogodišnja noć.

Širok spektar poznatih, izvrsnih glumaca poput Roberta De Nira, Sare Džersike Parker, Hale Beri, Zaka Efrona oplemeniće ovu pitku, simpatičnu priču o različitim parovima koji dočekuju Novu godinu.

Nekada je dovoljno da film zabavi, ako nema neku posebnu poruku i umetničku "težinu". U skladu sa praznicima i idejom zabave Novogodišnja noć je takozvana "limunada" koja priliči datom trenutku.

Glumci i glumice: Robert De Niro (Rober De Niro), Hale Beri (Halle Berry), Zak Efron (Zac Efron)

Reditelj: Geri Maršal (Garry Marshall)

Scenaristkinja: Ketrin Fugejt (Katherine Fugate)

Srećna Nova godina (La bonne année, 1978)

Kako se priča jednog osuđenog kirminalca (Lino Ventura) koji za novogodišnju noć planira da opljačka juvelirnicu u Kanu prepliće sa ljubavnim odnosom najbolje može da prikaže Klod Leluš u filmu Srećna Nova godina.

Koristeći alate književnog narativa, poput konstantnih revizija (flash-back-ova), šetajući filmskim vremenom kao Prust književnim, Leluš daje najčvrstiju strukturu u ovom filmu. Konherentnost filma počiva u inteligentnoj motivaciji revizijama i razdvajanju filmse sadašnjosti od filmske prošlosti upotrebom crno-belih kadrova.

Leluš, jedan od najvažnijih predstavnika francuskog Novog talasa, spaja različite žanrove poput policier-a i romantičnog filma kako bi omogućio svom filmu kako satiričnu notu tako i kontemplativno preispitivanje srži ljudskog bića.

Glumci i glumice: Lino Ventura (Lino Ventura), Fransues Fabijon (Françoise Fabian)

Reditelj i scenarista: Klod Leluš (Claude Lelouch)

Srećna Nova '49 (1986)

Da ne zaboravimo domaću kinematografiju, u listu smo uvrstili u jugoslovenski film Srećna Nova '49. Ironičnog naziva, film ipak adresira prekretnicu u delovanju SFR Jugoslavije kroz život i odnos dva brata.

Srećna Nova '49 kritikuje kako suštinu proslave Nove godine, tako i razdvajanje dva delovanja staljinističkog i titoističkog. Kao što se nova godina samo nastavlja na drugu a promene su "u oku posmatrača" tako se dva sistema preklapaju i potiru u jedinstvenim vizijama ljudi.

Kritika ideologija se prožima kroz odnos običnih ljudi, dajući ovom skoro zaboravljenom filmu univerzalniju vrednost.

Glumci i glumice: Svetozar Cvetković, Meto Jovanovski, Vladislava Milosavljević

Reditelj: Stole Popov

Scenarista: Gordan Mihić

Nadamo se da smo putem Espreso preporuke mogle da vam pomognemo da pronađete novogodišnji film prema vašem ukusu.

Srećna Nova godina!

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.