ZA DOČEK I DO 17 STEPENI: Poznati meteorolog otkriva da NEĆE biti SNEGA ni na planinama, ovo je DETALJNA PROGNOZA!
Marko Čubrilo, Foto: Printscreen, Profimedia

vremenska prognoza

ZA DOČEK I DO 17 STEPENI: Poznati meteorolog otkriva da NEĆE biti SNEGA ni na planinama, ovo je DETALJNA PROGNOZA!

Čubrilo zaključuje da zimsko, jače, zahlađenje koje donosi sneg i u nizije, nije ni u dugoročnom planu

Objavljeno:

Mnogi roditelji koji su već isplanirali odmor sa decom na planinima, naći će se u velikom problemu jer snega nema ni u najavi, a temperature za Novu godinu ići će i do 17 stepeni.

Prema najnovijoj prognozi Marka Čubrila do kraja 2022. i početkom 2023. godine biće suvo i toplo.

Marko Čubrilo
Marko Čubrilofoto: Printscreen

Prema Čubrilovim proračunima oko 5. januara ima naznaka da je moguće slabije zahlađenje, ali bi se, navodi meteorolog, moglo desiti da prva dekada januara prođe bez prave zime.

Od srede 28. decembra do sledeće srede 04. januara, pod uticajem jakog anticiklona se očekuje suvo, stabilno i vrlo toplo.

Jutra će oko 28. decembra biti umereno hladna, ali samo ponegde biće slabog mraza. Dnevni maksimum u tim danima uglavnom će se kretati od +5 do +11, a povremeno, posebno oko 01. januara i do oko ekstremno visokih +16 stepeni Celzijusa.

1 / 4 Foto: Espreso

– Tek oko 05. januara operativni ECMWF ima signal za manje zahlađenje i vraćanje temperatrura u bilo kakve okvire normale, ali kako je taj signal vidljiv tek od juče upitno je hoće li se on održati tako da o tom zahlađanju još nekoliko dana nema smisla pričati. Prema trenutnom stanju dugoročnog prognostičkog materijala sve do oko 10. januara snažno polje anticiklona bi svoj centar moglo održavati nad nama ili blizu nas donoseći suvo, stabilno i relativno toplo vreme – objašnjava Marko Čubrilo i dodaje da je posle 05. januara moguće da bude više dana sa maglom, pa samim tim i temperaturnom inverzijom koja će nizijama donositi “veštačku zimu” ali je o tome rano pričati pre oko 05. januara.

Čubrilo zaključuje da zimsko, jače, zahlađenje koje donosi sneg i u nizije, nije ni u dugoročnom planu i sa trenutnim parametrima bi izgleda tako nešto moglo biti moguće tek u drugom delu januara što znači da bi zima 2022/23. u svojoj prvoj polovini bila topla i jako topla, te je gotovo sigurno da će cela biti toplija od proseka, osim ukoliko njen drugi deo ne donese jako niske temperature.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.