DANAS SE U SKUPŠTINI DONOSE VAŽNE ODLUKE: Na stolu besplatni vrtići, udžbenici i poskupljenje grejanja!
Skupština Srbije, Foto: Zorana Jevtić

obratite pažnju

DANAS SE U SKUPŠTINI DONOSE VAŽNE ODLUKE: Na stolu besplatni vrtići, udžbenici i poskupljenje grejanja!

Nikodijević je naveo da će se nastaviti sa izgradnjom kanalizacione i vodovodne mreže, te da će se posebno insistirati na završetku projekta regionalnog vodovoda "Makiš-Mladenovac"

Objavljeno:

Najvažnija tačka na današnjoj sednici Skupštine grada biće budžet za sledeću godinu koji će, kako je najavio predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević, iznositi 205,5 milijardi dinara što je, kaže on, značajno uvećanje u odnosu na 2022.

Nikodijević objašnjava da se gradska vlast trudila da sredstva budu ravnomerno raspoređena i da je jedna od najznačajnijih stavki to što će od septembra sledeće godine vrtići biti besplatni za svu beogradsku decu. To će da važi i za gradska obdaništa, ali i za naknade koje Grad plaća za boravak mališana u privatnim vrtićima.

- Budžetom je takođe planirano da za učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji Beograda od septembra svi udžbenici budu besplatni - kazao je on. - Kada je reč o socijalnoj zaštiti, biće povećan broj personalnih asistenata kako bi se smanjile liste čekanja, kao i usluga gerontodomaćica. Dnevni boravci za decu sa smetnjama u razvoju biće besplatni, dok će druga socijalna davanja ostati ista ili biti povećana u odnosu na ovu godinu. Imamo i investicioni i socijalni deo budžeta. Mislim da smo našli dobar balans i da će ovaj budžet podržati svi gradski odbornici.

Sokić, Deca, Vrtić
foto: Profimedia

Istakao je da povećanje socijalnih davanja u oblasti obrazovanja ne znači zaustavljanje investicija, te naglasio da su budžetom predviđeni veliki projekti za narednu godinu, posebno kada je u pitanju putna infrastruktura.

Rekonstrukcije ulica, proširivanje nekih bulevara

- To su rekonstrukcije ulica, proširivanje nekih bulevara, ali i izgradnja novih saobraćajnica, a najvažnija je produžetak Bulevara Zorana Đinđića, koji će biti spojen sa Ulicom Vladimira Popovića. Takođe, u planu su obnova Glavne ulice u Zemunu, Trga Nikole Pašića, druga faza radova na Bulevaru patrijarha Pavla...

Kada je reč o gradskom saobraćajnom preduzeću, Nikodijević navodi da su i tu predviđena velika ulaganja, jer su predviđena sredstva i za nabavku novih vozila, s obzirom da je planirano povećanje standarda i usluga koje GSP pruža.

Nikodijević je naveo da će se nastaviti sa izgradnjom kanalizacione i vodovodne mreže, te da će se posebno insistirati na završetku projekta regionalnog vodovoda "Makiš-Mladenovac".

Grejanje skuplje od februara?

Grejanje bi Beograđanima trebalo da bude skuplje od februara i to za pet odsto, predlažu JKP "Beogradske elektrane", a konačnu odluku daće odbornici na današnjoj sednici. Prema argumentima ovog javnog preduzeća, toplotna energija u toku sledeće godine trebalo bi da poskupi još jednom ako poskupe energenti, navodi se u Programu poslovanja ovog preduzeća za 2023. godinu.

struja, grejanje, računi
foto: Profimedia

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.