PLEMENIT, SLAVAN I ČASTAN: Zaboravljeno ime za dečake koje nosi JAKU simboliku
Dečak, Foto: Profimedia

prelepo

PLEMENIT, SLAVAN I ČASTAN: Zaboravljeno ime za dečake koje nosi JAKU simboliku

Jedno takvo ime skoro da uopšte više nije zastupljeno na ovim podnebljima, iako je pre čitav vek bilo jedno od najdavanijih

Objavljeno:

Stara i zaboravljena imena nosili su naši preci, a davana su im zbog simboličnih i zaštitnih značenja kako bi ih kroz život pratila sreća. Često su karakterisala decu kao snažne, stamene, borbene i odane.

Jedno takvo ime skoro da uopšte više nije zastupljeno na ovim podnebljima, iako je pre čitav vek bilo jedno od najdavanijih.

Naše domaće ime izvedeno od reči "mil", "mio" ili "mili" jeste Milisav. Na pridev "mili" (odnosno mio) dodata je imenica "slava", kako bi dečak koji ga nosi osim toga što je mio i drag, bio častan, plemenit i slavan.

Drugi oblici ovog imena su: Milašin, Milesa, Milesija, Miloslav, Milisavka, Milić, Miliša, Miliško, Milosav, Milosava, Miluša, Micika, Micka, Micko, Miša, Mišo, Cica, Cico i Čajo.

Beba
foto: Alex Banai / Alamy / Alamy / Profimedia

Još jedno prelepo muško ime nosi izuzetno jako značenje.

Muško lično ime Antoniov, posve je retko i u toku vremena je izgubilo suglasnik „v“, te se danas sreće češće kao lično prezime, dok se kao ime uopšte ne nalazi u novijim dokumentima, čak ni u takozvanim „romanskim zemljama“ iz kojih i potiče originalno. Sada je koristi ime Antonio

(Espreso / Ona.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.