ONI SU ROĐENI DA POBEĐUJU: Muško ime koje Srbi danas RETKO DAJU DECI, nosi ga i 1 ZAVODNIK
ilustracija, Foto: Alex Banai / Alamy / Alamy / Profimedia

značenje imena

ONI SU ROĐENI DA POBEĐUJU: Muško ime koje Srbi danas RETKO DAJU DECI, nosi ga i 1 ZAVODNIK

Iako mladi roditelji vole da svojoj deci danas daju neka posve nesvakidašnja i neobična imena, ime Antoniov ni u jednoj od zemalja regiona nije na listama od sto imena po validnim statističkim podacima

Objavljeno:

Muško lično ime Antoniov, posve je retko i u toku vremena je izgubilo suglasnik „v“, te se danas sreće češće kao lično prezime, dok se kao ime uopšte ne nalazi u novijim dokumentima, čak ni u takozvanim „romanskim zemljama“ iz kojih i potiče originalno. Sada je koristi ime Antonio.

Pogledaćemo u nastavku teksta koje je poreklo imena Antonio.

Poreklo muškog vlastitog imena Antonio

Ime Antonio, pa i samo ime Antoniov koje je njegova „stara varijanta“, potiču od latinske lične imenice „Antonius“, a čija je preteča u suštini grčka reč, koja ima značenje – pobednik ili onaj koji je spreman za pobedu, onaj koji je spreman za boj, za borbu, borac, borben, pa se danas veoma pogrešno smatra da se ovo ime ubraja u slavenska imena, ali je zato njegova „hrišćanska“ varijanta ime Antonije.

beba
foto: Profimedia

Šta znači ime Antonio?

Postoji nekoliko teorija o značenju muškog ličnog imena Antoniov odnosno Antonio, te pored pak navedene sintakse – „onaj koji je rođen za pobedu“, te „onaj koji je borac, pravednik, spreman za borbu i pobedu“, varijante ovog imena koje potiču od grčke reči „antos“ imaju značenje „cvet“, ili pak kada je u pitanju ženska izvdenica imena poreklom od reči „antonius“, ima značenje – „uzvišen, vrhunski, jedinstven, poseban, univerzalan, neobičan, nesvakidašnji, kraljevski“.

Zastupljenost muškog ličnog imena Antonio u zemljama regiona

Iako mladi roditelji vole da svojoj deci danas daju neka posve nesvakidašnja i neobična imena, ime Antoniov ni u jednoj od zemalja regiona nije na listama od sto imena po validnim statističkim podacima.

Dečak, Beba
foto: Profimedia

U našoj zemlji, ime je preformulisano u ime Anton, Antonije, Antoni ili Ante, kao i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, a daleko češće je pak u upotrebi kao lično prezime, ili pak kao padežni oblik – koji, čiji?, koji se zove dativ, te je u odgovoru – prisvojno – Antoni-ov.

Nadimci, izvedena i skraćena imena muškog imena Antonio

Od imena Antonio, najčešće se formiraju nadimci ili pak deminutivi i hipokoristike – Antoni, Toni, Noa, Antonix, Entony, Entoni, Anti, Enti i slična, koja pre svega imaju anglistički prizvuk, pa su u Velikoj Britaniji, Irskoj i u zemljama kakve su Italija, Francuska, Grčka ili Rusija, ovakvi nadimci često i lična imena per se.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Antonio

Među poznatim ličnostima te i geografskim područjima, nema onih koje bi bile „uzor“ za ovakvo ime Antoniov, te se najčešće modifikuju imena Antonio, Antun, Ante, Toni i slična, pa su neke od poznatih osoba te i naselja ili gradova, sa napred navedenim pomenutim ličnim imenom, koja sebi mogu dodati suglasnik „v“, te tako biti veoma „podložna modifikaciji“:

Antonio Banderas – poznati španski i holivudski glumac;

Antonio Banderas
Antonio Banderasfoto: Profimedia

Toni Bijelić – srpski biznismen i suprug pevačice Dragane Mirković;

Antonio Garibaldi – naselje u Meksiku;

Antonio Gramši – italijanski pisac;

Antonio Gaksiola – mesto u Meksiku;

Antoni Gaudi – katalonski arhitekta;

Antonio Gutieres – portugalski političar;

Antonije Pušić – poznati crnogorski muzičar, umetničkog imena Rambo Amadeus.

Da li ste znali?

Antoniov je često prezime u nekim zemljama, te i dativ od imena Antonio, Antoni, ili Antonie;

Antonio Viljareal – jeste naselje u Meksiku;

Antonio Molero – je španski glumac koji radi na filmu i televiziji;

Antonio Tekuala – naselje u Meksiku u opštini Tekuala.

Svakako je lično ime Antoniov posve raritetno, i veoma je unikatno, te ako se roditelji ipak baš i odluče da tako nazovu svoje muške potomke, ne mogu pronaći tačno značenje ovog imena, pa je ono poistovećeno sa „korenskim“ imenima koja su napred u tekstu i opisana, a koja zasigurno pak i imaju i vrlo slično tumačenje i značenje.

U pretragama na internet stranicama o značenjima imena, ime Antoniov uopšte ne postoji kao takvo, te se i smatra da je procentualno veoma retko, ali uzevši u obzir da se danas deca nazivaju i po stranama sveta, po voću, povrću, omiljenim kompjuterskim ili filmskim junacima, ovakav slučaj nije jedinstven, i veruje se da vreme neobičnih imena tek dolazi.

Sa ciljem da se zaštiti novorođenče, kroz istoriju se verovalo u mnoge stvari. Među tim narodnim verovanjima jeste i posebno ime koje ima moć da zaštiti bebu rođenu tokom najhladnijeg period u godini.

(Espreso/znacenjeimena.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.