DANAS POČINJE ZIMA, A NEMA NI "Z" OD NJE: Meteorolog Todorović za Espreso otkrio KADA će KONAČNO PASTI SNEG
Nedeljko Todorović, Foto: Profimedia, Printscreen

sneg za novu godinu- da ili ne?

DANAS POČINJE ZIMA, A NEMA NI "Z" OD NJE: Meteorolog Todorović za Espreso otkrio KADA će KONAČNO PASTI SNEG

Ono što sve zanima jeste hoće li biti snega za novogodišnju noć i druge predstojeće praznike. Odgovor na to pitanje dao nam je meteorolog Nedeljko Todorović

Objavljeno:

Danas je najkraći dan u godini. Večeras, u 22 časa i 36 minuta, kalendarski počinje zima koja će trajati 88 dana, 23 sata i 36 minuta, do 20. marta 2023. godine.

Na takozvanu kratkodnevnicu koja obično pada 21/22. decembra na severnoj Zemljinoj polulopti noć je najduža, a obdanica najkraća.

Prvi sneg na planinama pao je krajem novembra, pa su se i oni koji žive u nižim predelima ponadali da će i njima snežni pokrivač doprineti prazničnoj atmosferi.

U ponedeljak, 12. decembra sneg je pao i u nižim krajevima ali se kratko zadržao. Od tada nije bilo snežnih padavina.

Po svemu sudeći, osim po izostanku snežnog pokrivača, decembar 2022. godine ostaće upamćen i po srednjoj minimalnoj temperaturi vazduha koja ima vrednosti iznad višegodišnjeg proseka.

Ono što sve zanima jeste hoće li biti snega za novogodišnju noć i druge predstojeće praznike. Odgovor na to pitanje dao nam je meteorolog Nedeljko Todorović.

- Do kraja godine natprosečno toplo i u većini dana biće samo kratkotrajne slabe kiše ponegde. Kiša se očekuje sutra i 24. decembra. Snega nema i neće ga biti ni na planinama, ni u nižim predelima. Temperatura će biti od pet do deset stepeni viša od prosečne. 24,25. i 26. decembra biće oko 15 stepeni, a onda će biti u blagom padu. Do kraja godine se očekuje temperatura od 10 do 15 stepeni, rekao je za Espreso meteorolog Nedeljko Todorović.

Nedeljko Todorović
Nedeljko Todorovićfoto: Printscreen/youtube/Novo jutro

Ozbiljnije zahlađenje se može očekivati početkom 2023. godine.

- Početkom januara će biti i dalje toplo. Najverovatnije, od 5. do 10. januara će doći do zahlađenja i može se očekivati i sneg, istakao je naš sagovornik.

"Svaka zima je priča za sebe"

Na pitanje da li pamti decembar bez snežnog pokrivača, meteorolog Todorović nam je odgovorio da je svaka zima priča za sebe.

- Dešavalo se da snega nema ni u januaru. Nekada ne padne do februara kao 2020. godine kada je samo jedan februarski dan bio sa snežnim pokrivačem. Svaka zima je priča za sebe, naveo je meteorolog za Espreso.

Našeg sagovornika smo pitali i da li natprosečno topla zima može najaviti kakve će vremenske prilike biti na leto. Međutim, takve prognoze na osnovu zime, kako je istakao, ne mogu se dati i ne mogu biti precizne.

1 / 6 Foto: RINA

Kakva će biti zima 2022/2023?

Na sajtu RHMZ-a objavljena je dugoročna vremenska prognoza za naredni period:

Januar

Blaži i prosečno vlažan januar. U trećoj dekadi januara mogući i umereni mrazevi

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha oko 0.6ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 6.2ºS. Mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 6 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 42 mm.

Februar

Blaži i prosečno vlažan februar. Ipak, tokom prve dekade februara kratkotrajno su mogući i umereni mrazevi

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha oko 2.2ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 8.9ºS. Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 4 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 42 mm.

Devojka sa kapom i rukavicama
Devojka sa kapom i rukavicamafoto: Profimedia

Mart

Topliji i prosečno vlažan mart uz pojavu slabih mrazeva. Tokom prve dekade marta ponegde je moguća i kratkotrajna pojava umerenih mrazeva

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.1ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti niđa za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.1ºS. Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 1 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 41 mm.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.