OVAKO SU SVETSKI VELIKANI I ISTORIJSKE LIČNOSTI GOVORILI O SRBIMA: Gete, List, Marija Terezija su SAMO NEKI OD NJIH
Srbi, Foto: Nebojša Mandić

mudri o srbima

OVAKO SU SVETSKI VELIKANI I ISTORIJSKE LIČNOSTI GOVORILI O SRBIMA: Gete, List, Marija Terezija su SAMO NEKI OD NJIH

Srpski vojnik je nepobediv. Ne možemo ništa protiv Srba. Srpski seljak je bez poroka, nežan i velikodušan

Objavljeno:

Da srpska hrabrost, junaštvo i borba za slobodu nisu ostali nezapamćeni kroz istoriju govore citati svetskih velikana i istorijskih ličnosti o srpskom narodu.

Pogledajte neke od njih!

"Došli smo sa malo poštovanja za njih, a vraćamo se puni divljenja. Videli smo narod miran, samopouzdan, rodoljubiv. Našli smo najbolje vojnike na svetu, hrabre, poslušne, trezvene, voljne da žrtvuju život za zemlju i nacionalnu ideju."

Norveški pukovnik Karsten Angel

"Kao i danas, tako i po vizantijskim izvorima koji su uvek strogo ocenjivali Slovene, hrabrost je bila istaknuta vrlina Srba. Istorija priča o mnogim srpskim ljudima koji su se snagom, hrabrošću i požrtvovanošću pokazali dostojnim mesta pored heroja svih naroda."

Feliks Kanic, putopisac

"U Srbiji i Crnoj Gori viđa se vandredno veliki broj lepih žena. Sa čuđenjem ćete naći u bedi i prljavštini jedne brdske kolibe žene klasične lepote. Neuporediv je slobodan, veliki pogled tamnih očiju između dugih trepavica, a ispod oštro izrazitih obrva. Između usana leko izvijenih, svetle se pravilni, blješteći beli zubi. Lice je obavijeno tamnim talasima kose koja se povija."

Fridrih Vališ

"Srpski vojnik je nepobediv. Ne možemo ništa protiv Srba. Srpski seljak je bez poroka, nežan i velikodušan. Srpski vojnik stalno odnosi pobedu zato šro je finiji, inteligentniji, disciplinovan i visokog morala."

Džavid – paša, turski zapovednik Bitolja

"Vi ne polazite ni na italijanski, ni na ruski, ni na francuski front. Vi polazite u borbu protiv jednog novog neprijatelja, opasnog, žilavog, hrabrog i oštrog. Vi polazite na srpski front i Srbiju, a Srbi su narod koji voli slobodu i koji se bori i žrtvuje do poslednjeg. Pazite da vam ovaj mali neprijatelj ne pomrači slavu i ne kompromituje dosadašnje uspehe."

Nemački general, federmaršal August fon Mekenzi

"Nasilje velikih i moćnih često zna da se okrene protiv njih. Najbolji primer da se ne treba iživljavati nad malima jeste primer malog srpskog naroda koji je stavio tačku na jednu carevinu, koja je trajala skoro hiljadu godina- Habzburšku."

Isidora Dankan

"Simpatičan svet ti Srbi. Redak osećaj za gostoprimstvo i poverljiva prisnost koja krasi samo one što znaju da budu izvrsni prijatelji."

Žan – Pol Belmondo

"Važno je da jedan narod kroz sve vekove brojnih iskušenja zadrži svoj urođeni temperament i svoju tradicionalnu simboliku. Srbi su kao malo ko u ovom delu Evrope u tome i uspeli."

Franc List

"Srbi imaju mnogo toga zajedničkog sa Škotima. Verni su svojoj tradiciji i duboko je poštuju. Mogli bi i stotinu godina da žive pod nečijom paskom, ali ne bi zaboravili svoj identitet. Poseduju izuzetnu gostoprimljivost i vole sve koji ih posećuju. S druge strane, isto su tako tvrdoglavi i teško menjaju mišljenje, a prema ženama ne pokazuju preteranu nežnost."

Šon Koneri

"Gospodo, ne zavaravajte se! Srbi ne ljube one koji ih drže pod jarmom. Nemam poverenja u Srbe i njihove vođe, čak i kad mi ovde, u Beču, ljube skute. Nemam vere u njih, ali su mi potrebni."

Šon Koneri o Srbima
Šon Koneri o Srbimafoto: Profimedia

Marija Terezija

"Srpska epska književnost je biser u evrposkoj riznici, koju će nemački penici tek otkrivati u narednim stolećima. Divim se tim čvrsto izvajanim likovima i karakterima protkanim onim dubokim, doslednim osobinama, koje zaslužuju poštovanje zbog vernosti sebi i neodstupanja od svoje vere u ideje i zaveštenja svojih predaka."

Johan Volfgang Gete

"Nemojte dozvoliti da vaša lepa duša propadne u đubretu. Ja verujem u budućnost vašeg naroda. Duh Kosova, Karađorđa, Kumanova i Kajmakčalana ponovo će se probuditi. Mora se, međutim, brzo probuditi. Sudbina vam je u vlastitim rukama: blistava budućnost ili ponovo ropstvo!"

Arčibald Rajs

(Espreso/ Opanak/ Sofija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.