ODLAZAK LEGENDE: Umro francuski glumac Žan Pol Belmondo!
Žan Pol Belmondo, Foto: Profimedia

tuga!

ODLAZAK LEGENDE: Umro francuski glumac Žan Pol Belmondo!

Preminuo u 88. godini

Objavljeno: 16:44h

Legendarni francuski glumac Žan Pol Belmondo preminuo je u 88. godini.

Podsećamo, Žan Pol Belmond tokom celog života bio je poznat kao veliki zavodnik, a posebno je bio "slab" na mlađe žene.

Belmondo je rođen 9. aprila davne 1933. godine u predgrađu Pariza, a njegov otac Pol Belmondo, sin siromašnih Italijana sa Sicilije, bio je uspešan vajar koji je za života dobio nekoliko značajnih francuskih umetničkih priznanja.

U ranoj mladosti počeo je da trenira fudbal i boks, a već sa 16 godina debitovao je na amaterskoj bokserskoj sceni i protivnika nokautirao u prvoj rundi. Međutim, ljubav prema filmskoj umetnosti vrlo brzo će ga odvesti daleko od sportskog ringa.

- U ringu dobijate mnogo udaraca, često jakih, bolnih i neugodnih, a karijera je kratka. I u glumi su udarci teški, ali barem imate šanse da duže ostanete u igri - objasnio je Belmondo u autobiografiji "30 godina i 25 filmova" koja je 1963. godine ugledala svetlost dana.

Njegova prva šansa se pojavila kada je dobio ulogu u filmu "Do poslednjeg daha" kultnog francuskog reditelja Žana Lika Godara. Film je izašao 1960. godine i postigao je ogroman uspeh, i kod kritike i kod publike.

Belmondo je čak bio nominovan za uglednu britansku nagradu BAFTA, a rad sa slavnim rediteljem, jednim od najznačajnijih predstavnika francuskog “novog talasa”, zauvek mu je obeležio karijeru.

Uspeh ovog filma, otvorio je vrata francuske ali i svetske kinematografije tada 26- godišnjem Belmondu, a počeo je da dobija uloge u ostvarenjima reditelja poput Kloda Šabrola, Pitera Bruka, Žaka Dipona, Fransoa Trifoa i Vitorija de Sike.

Iako nije bio klasični lepotan holivudskog tipa, ipak Žan Pol Belmondo je bio miljenik nežnijeg pola, a njihova naklonost je sve više rasla, kako je rasla i slava ovog glumca.

Elodi Konstanten, prva supruga popularnog Babela, bila je njegova mladalačka ljubav a par se venčao 1953. godine, mnogo pre nego što će Belmondo doživeti profesionalni uspeh. Njihovo prvo dete, kćerka Patrisija, rođena 1954. tragično je preminula u požaru 1994, kćerka Floransa rodila se 1960, a 1963. dobili su sina Pola, koji je kasnije postao vozač u Formuli 1.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.