METEOROLOG ČUBRILO OBJAVIO NAJNOVIJU PROGNOZU: Otkrio kakvo VREME nas čeka DO kraja DECEMBRA
Marko Čubrilo, Foto: Printscreen

VREMENSKA PROGNOZA

METEOROLOG ČUBRILO OBJAVIO NAJNOVIJU PROGNOZU: Otkrio kakvo VREME nas čeka DO kraja DECEMBRA

Drugi dan vikenda, kako kaže, donosi jačanje anticiklona koji će vrlo verovatno obeležiti razvoj vremena nad našim delom Evrope možda i do kraja meseca

Objavljeno:

Danas neobično toplo uz smenu sunca I kiše, na zapadu hladnije uz prolazan sneg, a na istoku moguća I grmljavina, tokom noćI svugde hladnije. Za vikend hladnije uz temperature oko proseka ali još samo sutra malo padavina, napisao je meteorolog Marko Čubrilo na svom Fejsbuk nalogu.

Dalje je istakao da od 19.decembra sledi dužI period dominacije anticiklona koji bi potrajao barem do oko 27.decembra a verovatno i malo duže.

Istakao je i da će BožIć po Gregorijanskom kalendaru biti topao I suv, osim u mestima sa maglom gde će biti “veštačke zime”.

- Danas pod uticajem ciklona nad većim delom regiona promenljivo oblčano, vetrovito i neobilčno toplo ponegde uz pojavu kiše, a biće uslova i za grmjavinu, posebno posle podne i uveče. Znatno hladnije na krajnjemm severozapadu Hravstke gde će biti uslova i za sneg. U toku noći hladan vaduh će napredovati na jugistok tako da će nad zapadnim i delom središnjih oblasti Hrvatske kao i na zapaadu BiH na katko biti i konkretnijeg snega, dok se nad ostalim delovima regiona uglanvom očekuje kiša ili malo snega pred sam kraj padavina. Vetar u okretanju na severozapadni smer i u zoni fronta na kratko jak. Današnji dnevni maksimum od +2 na krajnejm severozapadu Hrvatske do čak oko +20 stepeni Celzijusa ponegde nad jugom regiona, istakao je Čubrilo i dodao:

- U subotu osetno hladnije i vetrovito, ali samo još ponegde uz slab, prolazan sneg tako da o formiranju snežnog pokrivača u nizijama nema ni govora i zaprvo će samo na planiana Gorskog Kotara, severozapada Hrvarske i severopada BiH biti nešto konkrentijeg snega, dok će and ostalim delom rigiona prolaznoi biti samo na višim planinama. Dnevni maksimum u subotu od 0 do +7 stepeni Celzijusa, navodi meteorolog.

Marko Čubrilo
Marko Čubrilofoto: Printscreen, Profimedia

Drugi dan vikenda, kako kaže, donosi jačanje anticiklona koji će vrlo verovatno obeležiti razvoj vremena nad našim delom Evrope možda i do kraja meseca.

- Od nedelje pa sve do 26.12. a verovatno i malo duže pod dominacijom anticiklona suvo, stabilno i relativno toplo. Ujutro će biti mrazeva ali uglavnom od -6 do -2 stepena Celzijusa, što za ovaj deo godine nije ništa psoebno. Dnevni maksimumi u postepenom porastu i oko 23.12. bi se mogli kretati od +5 do +12 stepeni Celzijusa. Kako je ovo deo godine kada je noć znatno duža od dana uslovi za noćno izračavanje toplote su pri stabilnom vremenu idealni takoda će biti oblasti gde će zbog temperatrurne inverzije uslediti formiranje magle i niskih obalak te će tamo uz “veštaćku zimu” biti tmurno i hladno, do oko +1 stepen Celzijusa, piše Čubrilo na Fejsbuku.

- Sada je već izvesno da će decembar 2022 proći bez pravih zimskih obeležja i moram istać ida sam očekivao nešto više zimskih karakteristika za ova mesec, ali hladnoća je prvobitno otišla ka zapadu Evrope i time je opcija hladnijeg decembra kod nas bila završena. Sada ostaje da čekamo narušanje pomenutog anticiklona i da vidimo kako će se dalje sinoptika razvijati. Na mesečnim kartama anomalije vazdušnog pririska kod ECMWF modela za januar se vidi izdvajanje jezgra anticiklona istočnije od nas, što nam podjenakom verovatnoćom može doneti hladnije vreme ali i nastavak toplog vremena, februarska krata anomalije vazdušnog pritiska ima nešto povoljniji položj anticiklona za hladnije vreme nad nama ali to je dalek termin i pitanje šta će model proračunati sredinom januara kada se ponovo ažurira, naveo je Čubrilo.

Posle današnjeg vremenskog “tobogana”, kako navodi, nad nama sledi duži anticiklonalni period.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.