ZAGAĐENJE VAZDUHA JE OZBILJNA PRETNJA ZA JAVNO ZDRAVLJE: Ukidanje jedne stvari može SPASITI ŽIVOTE
Zagađenje vazduha, Foto: Profimedia

obratite pažnju!

ZAGAĐENJE VAZDUHA JE OZBILJNA PRETNJA ZA JAVNO ZDRAVLJE: Ukidanje jedne stvari može SPASITI ŽIVOTE

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kaže da se nijedan nivo zagađenja vazduha ne može smatrati „bezbednim“ te da povećanje naučnih saznanja o štetnom uticaju zagađenjog vazduha na naše zdravlje nastavlja da raste

Objavljeno:

’’Lečenje hroničnog uglja’’ Alijanse za zdravlje i životnu sredinu (HEAL) pokazuje da će postepeno ukidanje energije dobijene iz uglja na Zapadnom Balkanu do 2030. umesto 2050. doprineti manjoj stopi bolesti i prevremnih smrti te povećati produktivnost ljudi i ekonomije.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kaže da se nijedan nivo zagađenja vazduha ne može smatrati „bezbednim“ te da povećanje naučnih saznanja o štetnom uticaju zagađenjog vazduha na naše zdravlje nastavlja da raste. Udisanje čestica, čak i u niskim koncentracijama, može dovesti do fizioloških promena u telu koje štete zdravlju. Loš kvalitet vazduha povezan je i sa hroničnim i akutnim respiratornim oboljenjima, poput bronhitisa i pogoršanja astme, što značajno narušava kvalitet života. Naučnici nastavljaju da identifikuju nove načine o tome kako zagađenje vazduha može štetiti zdravlju, kao u primeru da je sve više dokaza koji povezuju zagađenje vazduha sa demencijom. Novi dokazi su takođe pokazali da čestice zagađenog vazduha putuju kroz pluća trudnica i zadržavaju se u njihovim placentama, šteteći bebama pre nego što se rode.

Izveštaj ’’Lečenje hroničnog uglja – kako rano gašenje termoelektrana na ugalj u regionu Zapadnog Balkana može spasiti živote, poboljšati zdravlje i ojačati ekonomiju’’ otkriva da bi postepenim ukidanjem energije dobijene iz uglja do 2030. godine, u odnosu na postupno ukidanje uglja do 2050. godine, izbeglo:

272.993 dana sa simptomima astme kod astmatične dece

32.476 slučajeva bronhitisa kod zdrave dece

18 miliona dana sa ograničenem aktivnosti i izgubljenih radnih dana

2.657.043 slobodna dana usled bolovanja

6.000 hospitalizacija

11.768 prevremenih smrti usled zagađenja PM2,5

preko 1.200 prevremenih smrti usled drugih zagađivača

28 milijardi evra za zdravstvene troškove

HEAL, na osnovu analize, preporučuje da se što pre počne sa postepenim smanjenjem proizvodnje energije dobijene iz uglja u regionu Zapadnog Balkana – svaki dan, svaka godina će povećati zdravstveni i ekonomski teret uzrokovan zagađenjem:

Lideri Zapadnog Balkana trebaju dati prioritet javnom zdravlju tako što će zatvoriti sve postojeće elektrane na ugalj, po mogućnosti do 2030. godine.

Države trebaju izbegavati lažna rešenja poput konverzije termoelektrana na ugalj u postrojenja na gas ili biomasu.

Donosioci odluka na Zapadnom Balkanu trebaju koristiti raspoloživa sredstva Evropske unije za energetski nezagađujuća rešenja i promovisati zdravu energiju, dok u isto vreme trebaju inicirati šeme finansiranja za ljude koji će zaista podržati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koje će učiniti domaćinstva samoodrživim.

1 / 5 Foto: Profimedia

„Više od 11,000 prevremenih smrti, kao i 273,000 dana sa simptomima astme i 2.6 miliona izgubljenih radnih dana pokazuju zašto zagađenje vazduha ugljem zahteva hitan zdravstveni odgovor. Posvećenost zaštiti zdravlja mora da znači postepeno ukidanje energije dobijene iz uglja u regionu Zapadnog Balkana do 2030. '' - Dr Vlatka Matković, Viša savetnica za zdravlje i energetiku, Health and Environment Alliance (HEAL).

„Zagađenje vazduha predstavlja ozbiljnu pretnju za javno zdravlje i ekonomiju Zapadnog Balkana zbog čega je potrebna hitna pažnja. Lečenje hroničnog zagađenja ugljem u regionu će rezultirati spasavanjem stotina hiljada života, a posebno zaštitom dece i novorođenčadi.'' - Prof. dr Zorana Jovanović Andersen, profesorka epidemiologije životne sredine na Odeljenju za javno zdravlje Univerziteta u Kopenhagenu i predsednica Komiteta za životnu sredinu i zdravlje Evropskog respiratornog društva.

„Zdravstveni stručnjaci pozivaju lidere Zapadnog Balkana da sprovedu javno-zdravstvene mere koje će okončati postojeći teret u regionu od zagađenja vazduha tako što će dati najveći prioritet postepenom ukidanju termoelektrana na ugalj koje negativno utiču na zdravlje građana.’’ - Prof. dr Marija Jevtić, profesorka na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i vanredni član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.