MISTERIOZNI NADGROBNI SPOMENIK NA PUTU KRUŠEVAC - KRALJEVO PREŽIVEO SVE RATOVE: Niko ne zna KO TU POČIVA?!
Grob (ilustracija), Foto: Profimedia

JEZIVO

MISTERIOZNI NADGROBNI SPOMENIK NA PUTU KRUŠEVAC - KRALJEVO PREŽIVEO SVE RATOVE: Niko ne zna KO TU POČIVA?!

Stari nadgrobni spomenici su u poslednjih pet godina nalaženi u atarima sela Stari Trstenik, Okruglica i Milutovac

Objavljeno:

Spomenik posvećen izvesnom Trsteničaninu, koji je preminuo 25.marta, 1869.godine nađen je pre pet meseci pored magistralnog puta Kruševac-Kraljevo, ali misterija o identitetu pokojnika još uvek traje, pišu Večernje novosti.

Stručnjaci nisu sigurni da je li u pitanju nadgrobni spomenik ili spomen-obeležje. Za sada se samo zna da je rađen od kamena "pšečara" i da je na njemu usklesano 19 redova teksta.

U žižu intresovanja neobični spomenik dospeo je kada su radnici krenuli da grade novo autobusko stajalište kod Fabrike “Amfenol” na ulazu u Trstenik. Obeležje je stajalo skoro na putu neimarima, pa je odlučeno da se spomenik sačuva.

Milunka Savić, Grob
foto: Stefan Kojić

Radnici JKP Komstan su trasnportovali spomenik do sedišta Muzejske zbirke Narodnog univerziteta. Posle čišćenja shvatilo se da je posvećen muškoj osobi iz "varoši trsteničke", a jasnije se video i datum upokojenja. Sve drugo ostalo je pod znakom pitanja.

- U knjizi umrlih za tu,1869.godinu u Istorijskom arhivu nismo naišli na poklapanja, ali ćemo nastaviti da tragamo-kažu u Muzejskoj zbirci. - Problem u razumevanju sadržaja nastao je usled oštećenja teksta. Prvih nekoliko redova gde je obično ispisano ime pokojnika skoro su nevidljivi.

Sagovornici “Novosti” navode da je i interesantna i lokacija na kojoj je spomenik bio postavljen: između pruge i magistrale. Još je neverovatnije da je preživeo izgradnju i železničke i putne infrastrukture, kao i sve ratove u prvoj polovini 20.veka.

Stari nadgrobni spomenici su u poslednjih pet godina nalaženi u atarima sela Stari Trstenik, Okruglica i Milutovac. Sva tri, međutim, kod lokalnih groblja u tim mestima.

(Espreso/Večernje novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.