U NEKIM DELOVIMA SRBIJE OTVARAJU VRATA I PROZORE I NAOPAKO OKREĆU STOLICE KAD NEKO UMRE: Evo šta stoji iza toga!
Groblje, Foto: Profimedia

JEZIVI RITUALI

U NEKIM DELOVIMA SRBIJE OTVARAJU VRATA I PROZORE I NAOPAKO OKREĆU STOLICE KAD NEKO UMRE: Evo šta stoji iza toga!

Za neke od ovih običaja ćete verovatno prvi put čuti

Objavljeno:

Svaki čovek, još za života, odredi mesto gde želi da bude sahranjen, a kada dođe u stare godine, on sa svojim ukućanima ili prijateljima priprema sve šta je potrebno za sahranu jednog hrišćanina.

Čim se samrtnik počne razdvajati sa dušom, počne, dakle, lagano izdisati, priprema se sveća koja se pali, i stavlja iznad njegove glave, ili mu se stavi u ruke. Sveću pali najbliži i najdraži srodnik. Čim pokojnik ispusti dušu, pristupa se pripremi za ukop.

Za neke od ovih običaja ćete verovatno prvi put čuti i reći ćete da niste bili svedok istih, ali u nekim krajevima Srbije, selima i varošima ovo su normalni srpski običaji kada dođe do smrti u nekoj kući.

1 / 4 Foto: RINA

U selima porodica i rodbina sprovode sve običaje koji prethode sahrani. To su kupanje, oblačenje, kao i opelo koje se neretko vrši u dvorištu pre odlaska na groblje.

Ipak, u moru jezivih i morbidnih običaja, u nekim regionima se praktikuju i “dodatni” rituali.

Na primer, u nekim delovima Srbije ljudi otvaraju prozore i vrata, a sav nameštaj – stolice, stolove i klupe, pa i posude se okreću naopako.

Ovaj ritual se praktikuje kako duša pokojnika ne bi ostala u kući i ne bi uznemiravala rodbinu. Pored ovoga, ne samo u pokojnikovoj, već i u okolnim kućama se prosipa voda koja se smatra nečistom, sve dok se pokojnik ne odveze na groblje.

(Espreso / Lepote Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.