BOGATO ISTORIJSKO NASLEĐE I KULTURNE MANIFESTACIJE U SREMSKOJ MITROVICI: Mesta koja obožavaju i turisti i domaćini!
Sremska Mitrovica, Foto: sremska mitrovica

ko jednom dođe, uvek se vrati

BOGATO ISTORIJSKO NASLEĐE I KULTURNE MANIFESTACIJE U SREMSKOJ MITROVICI: Mesta koja obožavaju i turisti i domaćini!

Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice za portal Espreso ispričao je šta to sve grad nudi u turističkom smislu

Objavljeno:

Sremska Mitrovica je grad multikulturalnog karaktera, a to između ostalog, ostvaraju kroz razne kulturne manifestacije koje se tokom godine organizuju.

U svim planiranim radovima i manifestacijama veliku pomoć pruža i novootvoren objekat Turstičkog info centra koji je smešten u samom centru grada kao i institucije poput Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Muzeja „Srema“, galerije, itd.

Takođe treba istaći i seoski turizam, veoma atraktivan i zanimljiv turistima. Grad ima veliki broj „starinskih“ objekata sa nadaleko čuvenim sremskim specijalitetima i gurmanlucima koje turisti, ali i domaćini obožavaju.

Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice za portal Espreso ispričao je šta to sve grad nudi u turističkom smislu.

Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice
Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovicefoto: Sremska Mitrovica

"Sremska Mitrovica ima dosta toga da ponudi u turističkom smislu, što kroz bogato kulturno istorijsko nasleđe, što kroz velike gradske manifestacije. Čitavo leto fokus je bio na gradskoj plaži, jednoj od najlepših, najopremljenijih i najuređenijih plaža u našoj zemlji. Služba hitne medicinske pomoćI, komunalna služba, spasilačka služba bile su dostupne i na usluzi tokom cele kupališne sezone, kao i teretana na plaži, sprave za rekreaciju i vežbanje, mobilijar i poligoni za najmlađe. Stoga su preko leta na gradskoj plaži organizovane brojne manifestacije kulturno umetničkog, sportskog i zabavnog tipa namenjenjene najmlađoj populaciji. Druga polovina leta bila je posvećena gradskim manifestacijama koje okupljaju veliki broj učesnika i posetilaca, koje obezbeđuju značajan turistički prihod koji se dalje usmerava na unapređenje kvaliteta života Mitrovčana", rekao je Samardžić za naš portal.

Gradska plaža u Sremskoj Mitrovici
Gradska plaža u Sremskoj Mitrovicifoto: Promo

Međunarodni festival folklora „Srem folk fest“, gastro vinska manifestacija „Vinski park“ događaji su koji osim mitrovčana privlače i veliki broj domaćih I stranih turista, što dokazuju puni restorani i činjenica da se tih dana u Mitrovici ne može naći slobodan smeštaj.

Sremska Mitrovica
foto: Sremska Mitrovica

"Stoga ćemo i u budućnosti značajnu pažnju posvetiti unapređenju manifestacionog turizma. Turistički proizvodi – sirmijum, rezervat prirode u zasavici, fruškogorski manastiri i gradska plaža, sada se lakše i efikasnije prezentuju turistima preko novog Turističkog info centra. U Turističkom info centru moguće je kupiti različite suvenire sa motivima Sremske Mitrovice i sirmijuma, a tehnologija virtuelne realnosti i savremena informatička oprema koju poseduje Turist info centar, pokazatelj su da smo orijentisani i spremni za turiste budućnosti. Uz to, nismo se udaljili ni od tradicionalnih specifičnosti Srema i Sremske Mitrovice, te na ovom mestu mogu da se degustiraju i kupe različiti lokalni proizvodi – vina, rakije, suhomesnati, mlečni proizvodi, sokovi, med, rukotvorine I dr.", kazao je sagovornik.

Sremska Mitrovica je razvila i brendirala „Korpu lokalnih proizvoda“ koja se na tržište plasira u vidu gradskog suvenira preko Turističkog info centra, a svaki od proizvoda koji ulaze u sastav „korpe“ mogu se na ovom mestu I zasebno kupiti.

1 / 6 Foto: Sremska Mitrovica

"Na taj način dajemo podrška lokalnim „malim privrednicima“, poljoprivrednim proizvođačima koji se bave prerađivačkom delatnošću i seoskim turističkim domaćinstvima, jer im se na ovaj način obezbeđuje vidljivost proizvoda i usluga koje nude, što pozitivno utiče na prihod koji ostvaruju od prodaje, a što i jeste naš krajnji cilj. Indirektno, na ovaj način se ostvaruje i javni interes, a to je bolje pozicioniranje našeg grada na mapi gastro turističkih destinacija srbije", rekao je Petar Samardžić.

Novina za sledeće leto, novina koja će unaprediti kvalitet života građana jeste i bioskop na otvorenom sa kojim se planiraju letnje projekcije različitih filmskih ostvarenja pod vedrim nebom - na plaži, na Žitnom trgu, ali i po selima. Ovo je veoma korisno uzimajući u obzir to da naš grad nema bioskop. Filmove možemo gledati u stanu, kući, u bioskopu, ali draž je pogledati ih na otvorenom, na travi, uz po kojeg komarca, uz prijatelje, galamu u prirodi. Poenta je da u slobodnijem, otvorenom ambijentu stvorimo letnji bioskop.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Sremska Mitrovica - Gradska uprava za kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.