"NE SME DA IMA ZMIJU U NOVČANIKU": Ko treba da PLATI RAČUN na prvom SASTANKU? Evo šta kažu STRUČNJACI!
Sastanak, Foto: Profimedia

PITANJE PODELILO JAVNOST U SRBIJI

"NE SME DA IMA ZMIJU U NOVČANIKU": Ko treba da PLATI RAČUN na prvom SASTANKU? Evo šta kažu STRUČNJACI!

Postoji podela da plaća onaj ko je stariji, ali ima i onih koli slede heterogeni princip, pa onaj ili ona ko predstavlja nežniji pol, ne moraju ništa da plate

Objavljeno:

Dok se žene uglavnom slažu da je okej da na prvom sastanku muškarac bude džentlmen i uhvati se za novčanik, a žena ta koja treba da ponudi novac, a kasnije da plaćaju pola-pola, muškarci i dalje veruju da su oni baš ti koji moraju uvek da plate ceo ceh.

Prema rečima stručnjaka, finansijska stabilnost znači i moć, pa tako onaj ko plaća račun obično se oseća nadmoćnijim i superiornijim. Iako su žene finansijski stabilnije, a često i superiornije od muškaraca, takozvani jači pol ne odustaje od toga da treba da finansira izlaske.

- Ovo nije pitanje škrtosti, ovo je ekonomska perspektiva. Mi moramo da socijalizujemo devojčice da budu hirurškinje, vazduhoplovkinje i biznismenke, pa kada budemo imali situaciju u svetu da je 50-50 posto svetskog budžeta podeljeno na muškarce i žene možemo da govorimo o tome ko treba da plati. Problem je u patrijarhatu i to što je ekonomska moć u rukama muškarca, pa tako i račun ide na njihov džep - ističe Minja Mađunović,

Minja Mađunović
Minja Mađunovićfoto: Printscreen/Tv Prva

Novinar i analitičar Milan Nikolić ističe da potreba da muškarac plati račun i finansira izlaske potiče iz praistorijskog doba kada je muškarac bio snabdevač i donosio plen kući, a žena čekala da to pripremi.

- U Srbiji se među ženama dosta negativno vrednuje ono što je na zapadu potpuno normalno, a to je da se podeli račun, jer prerogativ muške moći je njegova finansijska sposobnost. Kod nas po televizijama i dalje defiluju žene koje pričaju šta muškarac treba da kupi i obezbedi da bi se uopšte kvalifikovao da bude partner - kaže Nikolić.

Milan Nikolić
Milan Nikolićfoto: Printscreen/Tv Prva

Sa druge strane psihoterapeut Vera Despotović ističe da je pitanje finansija veoma veliki problem u partnerskim odnosima, jer se tiče stečenih znanja o ulogama muškaraca i žena.

- Vidimo da su žene postale ekonomski mnogo nezavisnije i ravnopravnije, a i dalje očekuju da muškarac bude taj koji se drži tradicionalne uloge. Imamo situacije gde žene zarađuju ili kao muškarci ili više, a očekuju da muškarac plati piće. Međutim, postavlja se pitanje, da li ako muškarac plati piće to znači i da i polaže prava na nešto drugo. Nekada može da se desi da će onaj ko plaća sve, imati više moći i da će se podrazumevati da on odlučuje o nekim stvarima - ističe terapeut Vera Despotović za "Prvu".

"Muškarac ne sme da ima zmiju u novčaniku"

Prema anketi sprovedenoj u Beogradu žene su istakle da je sasvim uredu da muškarac plati piće na prvom sastanku, ali i da je žena ta koja može da ponudi novac, dok su muškarci bili isključivi da samo oni treba da finansiraju izlaske.

"Svejedno je ko će platiti, kako se dogovore i ko ima incijativu." "Ako je gospodin, onda će častiti, ako nije vadiće novac kao da ima zmiju u novčaniku, treba da se pokaže kao džentlmen" stavovi u starijih sugrađanki.

Rezultate ove ankete Milan Nikolić prokomenarisao je kao očekivane, jer muškarci brane svoju poziciju moći.

Sastanak ljubavni
Sastanak ljubavnifoto: Profimedia

- Onaj ko plaća uspostavlja mehanizam kontrole, zato muškarci toliko insistiraju na tome da oni budu ti koji plaćaju račun. Muškarci se osećaju veoma frustrirano ako nisu finansijski superiorni, što utiče na njegovu celokupnu psihu, oni se boje finansijski nezavisne žene, jer se boje da će izgubiti kontrolu - kaže novinar i analitičar.

Ako je žena finansijski superiornija od muškaraca i dalje očekuje od njega da bude "džentlmen" i iznese celokupan trošak izlaska.

- Ako je žena više uspešna, radi i ima svoj biznis, finansijski superiornija, a muškarac sedi kući i čuva decu, ona će opet biti nezadovoljna jer ona ne može da se odvoji od slike usađene vaspitanjem. Žena se vaspitava da bude pasivna - kaže Vera Despotović.

Vera Despotović
Vera Despotovićfoto: Printscreen/Tv Prva

Kada su u pitanju istopolni parovi situacija je dosta lakša, ističu stručnjaci. Postoji podela da plaća onaj ko je stariji, ali ima i onih koli slede heterogeni princip, pa onaj ili ona ko predstavlja nežniji pol, ne moraju ništa da plate.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.