NOVU GODINU ĆEMO DOČEKATI U SNEGU? Meteorolog otkriva kad će ZIMA da pokaže PRAVE ZUBE i kad će se ZABELETI!
Sneg, Foto: Ana Paunković

zahlađenje

NOVU GODINU ĆEMO DOČEKATI U SNEGU? Meteorolog otkriva kad će ZIMA da pokaže PRAVE ZUBE i kad će se ZABELETI!

Druga polovina decembra biće znatno hladnija od prve i najviše dnevne temperature biće od 0 do 5 stepeni

Objavljeno:

Košava će danas oslabiti i prestati, ali nas očekuje naoblačenje sa kišom i manjim padom temperature, kaže meterolog Ivan Ristić.

- U sredu i četvrtak oblačno povremeno sa kišom i slabim vetrom. Najviša dnevna temperatura kretaće se od pet stepeni Celzijusa na severu do 14 stepeni Celzijusa na jugu zemlje. U petak i subotu, pretežno oblačno, kišovito i toplije. Najviša dnevna temperatura u manjem porastu i kretaće se od 10 do 17 stepeni Celzijusa. Južni i jugoistočni vetar ponovo će biti u pojačanju ali ne toliko kao prethodnih dana. U nedelju, popodne stiže prvo jače zahlađenje koje će usloviti osetniji pad temperature i pojavu snega u većem delu zemlje - kaže Ristić.

Sneg
Snegfoto: RINA

On dodaje da će u ponedeljak, 12. decembra, biti pretežno oblačno, vetrovito, uz pojačan severozapadni vetar, i povremeno sa snegom. Maksimalna temperatura u padu za oko 10 stepeni i kretaće se od 0 do 4 stepena Celzijusa.

- Ovo zahlađenje ujedno označava i početak znatno hladnijeg vremena tokom druge polovine meseca. Druga polovina decembra biće znatno hladnija od prve i najviše dnevne temperature biće od 0 do 5, a najniže od -5 do 0 stepeni Celzijusa. Ukoliko bude i većih snežnih padavina treba očekivati i ledene dane kada temperatura ne prelazi 0 stepeni Celzijusa - kaže on.

1 / 3 Foto: Filip Plavčić

Ima velike šanse da novogodišnju noć dočekamo u belom u pravom zimskom ambijentu - dodao je Ristić.

Inače, nekoliko prethodnih dana u košavskom predelu, naročito Beogradu, duvao je jak južni i jugoistočni vetar. Zbog toga je RHMZ čak morao da izda i upozorenje na olujnu i orkansku košavu na jugu Banata.

Vetar u Beogradu je dostizao udare od preko 15 metara u sekundi, a na osnovu temperatura koje su se negde kretale oko pet stepeni, moglo se već naslutiti da će uskoro doći zima. U nekim delovima zemlje bilo je čak i olujne kiše.

Prema ranijim prognozama RHMZ temperatura vazduha u toku zime 2022/23. godine u Srbiji biće za oko jedan stepen iznad višegodišnjeg proseka.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.