Sud u Beogradu odbio zahtev CG za izručenje Nemanje Ristića!
Foto: Facebook / Nemanja Ristić

neosnovana tužba!

Sud u Beogradu odbio zahtev CG za izručenje Nemanje Ristića!

Specijalni sud u Beogradu odbio je kao neosnovanu molbu za izručenje sprskog državljanina Nemanje Ristića Crnoj Gori
Objavljeno:
  • 15

Podgorica Ristića traži zbog sumnje da je učestvovao u planiranju terorističkih akata pred održavanje parlamentarnih izbora prošle godine u toj državi.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Na ovo rešenje suda ne postoji pravo žalbe, ali će spisi predmeta po službenoj dužnosti biti prosleđeni Apelacionom sudu u Beogradu na konačnu odluku.

Krivično vanraspravno veće suda je 8. februara donelo rešenje kojim je odbilo kao neosnovanu molbu Ministarstva pravde Crne Gore za izručenje Ristića, precizirala je za Tanjug portparol suda Bojana Stanković.

DECA ĆE ODUSTATI OD ŠKOLE ZBOG OVE ODLUKE: Đake iz Brankove ulice sele, roditelji BESNI! (FOTO) Crna Gora traži Ristića u cilju krivičnog gonjenja po naredbi o izmeni i proširenju naredbe o sprovođenju istrage Specijalnog državong tužilaštva Crne Gore zbog krivičnih dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju iz Krivičnog zakona Crne Gore. Donoseći ovu odluku sud u Beogradu je imao u vidu relevantne odredbe Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, odrebe Krivičnog zakonika, Zakona o krivičnom postupku, kao i odredbe iz Ugovora izručneju državljana između Srbije i Crne Gore od 29. maja 2009. Na osnovu zakonskih odredbi i činjeničnog stanja opisanih u naredbi crgnogorskog tužilaštva kojom se Ristiću stavlja na teret da je dela izvršio na teritoriji Srbije, sudsko veće je odlučilo da u konkretnom slučaju nisu ispunjene pretpostavke za izručenje Ristića po molbi ministarstva pravde Crne Gore. Viši sud u Kragujevcu je međutim krajem januara usvojio zahtev za izručenje Predraga Bogićevića Crnoj Gori, koja ga traži zbog sumnje da je učestvovao u planiranju terorističkih akata pred održavanje parlamentarnih izbora prošle godine u toj državi. Kragujevački sud je doneo rešenje kojim je utvrdio da su ispunjeni uslovi za izručenje Bogićevića, a na to rešenje njegov branialc je izjavio žalbu o kojoj treba da odluči Apelacioni sud u Kragujevcu. Bogićević je u ekstradicionom pritvoru, dok je Ristić na slobodi. Srbija i Crna Gora imaju bilaterlani ugovor o uzajamnom izručenju državljana koji reguliše uslove izručenja. Bogićević i Ristić uhapšeni su u Kragujevcu i Beogradu 13. januara po međunarodnoj poternici Crne Gore. Početkom decembra 2016. godine za njima dvojicom, kao i još dvojicom državljana Rusije raspisana je poternica Crne Gore zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu koja je za izborni dan planirala upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. Crnogorsko tužilaštvo vodi postupak protiv grupe od 18 državljana Srbije i dvojice državljana Rusije, a većina ih je u pritvoru u Podgorici. Neki su nedavno sklopili sporazum o priznanju krivice sa crnogorskim tužilaštvom, preneli su podgorički mediji.

Bonus video

Espreso ponovo u tematskom vozu: Ovog puta smo stigli do kranje destinacije

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media