ČUBRILO OBJAVIO NAJNOVIJU VREMENSKU PROGNOZU: Detaljno je otkrio ŠTA NAS ČEKA, biće VESELO (FOTO)
Marko Čubrilo, Foto: Printscreen, Profimedia

najnovije

ČUBRILO OBJAVIO NAJNOVIJU VREMENSKU PROGNOZU: Detaljno je otkrio ŠTA NAS ČEKA, biće VESELO (FOTO)

Naveo je da nam početkom sledeće nedelje prvo dolazi suvo vreme uz čestu pojavu magl

Objavljeno: 18:18h

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je najnoviju prognozu za naredne dane. Na svom Fejsbuk profilu sve je detaljno opisao.

Naveo je da nam početkom sledeće nedelje prvo dolazi suvo vreme uz čestu pojavu magle. Tih dana se signalizira dalje jačanja anticiklona nad širim prostorom zapadne Rusije, Baltika i Skandinavije.

Oko 30.11. nad Jonskim morem će uslediti razvijanje još jednog ciklona koji bi mogao malo više uticati na vreme iznad nas te bi oko tog datuma padavina (kiše i brdsko-planinskog snega) moglo biti nad širim prostorom regiona, dok bi na istoku Srbije (Timočka i Negotinska krajna i na zapadu Hvatske) snega moglo biti i u nizijama.

Duž većeg dela obale bi bilo umereen i jake bure, a u košavskom pdručju jakog jugoistočnog vetra.

Minimumi naredne nedelje od -3 do +3, u nekim planinskim kotlinama i oko -9 stepeni Celzijusa. Tokom dana od +4 do +11, a na istoku Srbije i zapadu Hrvatske oko +2 stepena Celzijusa.

Posle 05.12. počinje velika nesigurnoat u proračunima modela i prema 08.12. je moguć gotovo bilo kakav razvoj sinoptike.

Magla
foto: Printscreen/Naxikamere

Kako se posle 07.12. očekuje jačanje zapadnih vetrova anticiklon nad zapadom Rusije i Skandinavijom gotovo sigurno neće moći da se održi. Međutim veoma je neizvesno kako će se taj anticklon ponašati.

U ovom momentu većina visokorezolucionih proračuna (kontrolni ECMWF, paralelni GFS, JMA, GEM) simuliraju retrogradno kretanje ovog sistema gde bi se on oko 08.12, postavio nad širi prostor Islanda i Grenlanda. Ovo je vrlo neobična putranja za kretanja baričkih sistema koji generalno idu pravcem zapad-istok, a na obrnuto istok-zapad. Takav razvoj sinoptike pokazuje da se u atmosferi dešava nešro neobično i u koliko bi se situacija zaista tako i razvijala posledice bi mogle biti dosta bitne za dalji tok ove zime.

Sa druge strane postoji i značajan broj ansamble članova kod svih modela koji idu u “normalnom” pravcu, spuštaju anticiklon ka jugu Evrope i time uspostavljaju tipično, zonalno strujanje koje nam donosi relativno toplo vreme.

Za sada nije moguće reći u kom pravcu će se sinotika posle 05.12. početi razvijati, ali trenutno postoji nešto veće šansa za hladniji tip razvoja situacije jer dugoročni proračuni GFS-a i ECMWF-a u ovom momentu favoruziju češću pojavu snega u nizijama, posebno od 07.12. do oko 17.12.

Narednih dana svakako tipično kasno jesenje vreme, dosta niskih oblaka, sumaglice uz povremene padavine ponedge, snežna granica na oko 700mnv.

1 / 4 Foto: Printscreen/Facebook/Marko Čubrilo

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.