VAŽNA VEST ZA SVE DOKTORE KOJI SU U PENZIJI, A JOŠ UVEK RADE: Ministarka Grujičić najavila VELIKE PROMENE!
Danica Grujičić, Foto: Printscreen/Yotube/ TVKopernikus

najava

VAŽNA VEST ZA SVE DOKTORE KOJI SU U PENZIJI, A JOŠ UVEK RADE: Ministarka Grujičić najavila VELIKE PROMENE!

Cilj mi je da na vreme prikupimo podatke i napravimo strategiju razvoja kadrovskog plana u narednih pet do deset godina

Objavljeno:

Ministarska zdravlja profesor dr Danica Grujičić naložila je službenicima u ministarstvu da naprave spisak svih zdravstvenih radnika koji su stekli uslov za penziju a i dalje rade u državnim ustanovama.

To znači da bi uskoro mogli i da odu penziju i otvore mesta za sve koji čekaju na posao, a prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, takvih je među medicinarima, stomatolozima i farmaceutima više od 17.000. Ujedno, a što je još važnije, ministarka uvidom u starosnu strukturu zaposlenih u zdravstvu pravi strategiju razvoja kadrova, prvenstveno specijalizacija.

- Čim je došla u resor zdravlja, prof. Grujičić je rešila da detaljno sagleda situaciju u zdravstvu i rešava jednu po jednu važnu stvar. A to najpre znači i da vidi koliko je zdravstvenih radnika, a pre svega tu je reč o lekarima koji su odavno stekli uslove za penziju a i dalje rade, ali i koliko je onih koji će u narednim godinama u penziju. Ima nekih koji imaju i više od 70 godina i, umesto da već uveliko budu u penziji, oni su uglavnom na nekim pozicijama. Na sve to Srbija ima ogroman broj nezaposlenih medicinara - navodi izvor Kurira.

Ginekolog, Doktor, Pregled, Žena
foto: Profimedia

- Jedan od mojih prvih poteza u ministarstvu bio je da steknem uvid u starosnu strukturu zaposlenih u zdravstvu. Cilj mi je da na vreme prikupimo podatke i napravimo strategiju razvoja kadrovskog plana u narednih pet do deset godina, koja, nažalost, nikada do sada nije urađena. Posle promena dvehiljaditih doneta je odluka da se ukidaju sve specijalizacije, što se katastrofalno odrazilo na srpsko zdravstvo. Ubeđena sam da radimo veliku stvar i da ovo dugujemo srpskom zdravstvu i svim našim mladim kolegama, koji predstavljaju budućnost - kaže prof. Grujičić .

Danica Grujičić
foto: Printscreen/Yotube/ TVKopernikus

Zaposlenih doktora medicine u Srbiji je na dan 31. decembra 2021. bilo 20.186, prema podacima iz Zdravstveno-statističkog godišnjaka Republike Srbije 2021. "Batuta". U istom izveštaju navedena je njihova starosna struktura, pa je mlađih od 35 godina 3.158, onih između 35 i 55 godina je 10.850, dok je starijih od 55 godina 6.178. Uslov za odlazak u penziju je za žene navršene 63 godine i četiri meseca života, a za muškarce 65, i uz to za sve najmanje 15 godina radnog staža iliti 45 godina staža pre navršenih propisanih godina života. Međutim, "Batut" ne daje podatak koliko godina imaju najstariji. Takođe, lekara specijalista je 13.572, na specijalizaciji ih je oko 3.000, dok je malo više od toga bez specijalizacije.

U svakom slučaju, onih koji ne rade je mnogo. Medicinara u oktobru na birou bilo je 12.845, prema podacima NSZ, od tog broja je 1.378 novoprijavljenih na evidenciji, dok poslodavci traže svega 134 njih. Stomatologa je na tržištu rada više od 2.500, a traži ih se devet, dok su konkursi za posao otvoreni za 67 farmaceuta, a skoro dve hiljade njih je na birou.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.