PLJUŠTE KAZNE ZBOG SALMONELOZE: Inspektori Ministarstva zdravlja češljaju privatne vrtiće, ovo su SIMPOMI ZARAZE!
Salmonela u dečijem vrtiću, Foto: Profimedia, Printscreen/Google Maps, Ilustracija

oprez!

PLJUŠTE KAZNE ZBOG SALMONELOZE: Inspektori Ministarstva zdravlja češljaju privatne vrtiće, ovo su SIMPOMI ZARAZE!

U saradnji sa Ministarstvom prosvete i Sektorom za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Ministarstvo zdravlja naložilo je terenski i inspekcijski nadzor

Objavljeno:

U beogradskim privatnim vrtićima u septembru su prijavljene četiri epidemije salmoneloze, zbog čega su inspektori Ministarstva zdravlja od 12. oktobra do 17. novembra kontrolisali ove ustanove.

Napisano je 67 prekršajnih naloga, 29 rešenja za otklanjanje sanitarno-tehničkih i higijenskih nedostataka i 11 rešenja za zabranu upotrebe prostorija.

To ne znači da je stavljen katanac na neka privatna obdaništa, ali je jasno da neke prostorije neće moći da se koriste dok se uslovi ne poprave.

Katanac
Katanacfoto: Nebojša Mandić

- Kontrola je organizovana zbog povećanog broja dece obolele od salmoneloze u privatnim predškolskim ustanovama i biće nastavljena - saopštilo je Ministarstvo zdravlja.- U septembru su prijavljene četiri epidemije salmoneloze, sa procentom obolevanja većim od 70 odsto u odnosu na broj eksponiranih slučajeva.

U saradnji sa Ministarstvom prosvete i Sektorom za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Ministarstvo zdravlja naložilo je terenski i inspekcijski nadzor.

Izvršeno je 76 redovnih inspekcijskih nadzora i kontrola sanitarno-tehničkih higijenskih uslova životnih namirnica, kao i nadzor nad zaposlenima u privatnim vrtićima.

Ministarstvo ističe da je namera da se uspostavi isti tretman nadzora državnih i privatnih obdaništa kako bi sanitarno-tehnički i higijenski uslovi bili osigurani.

Održan je i sastanak sa predstavnicima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Grada kako bi se i oni, u okviru svojih nadležnosti, uključili u ovu akciju.

Pre četiri i po godine, u zvezdarskom privatnom vrtiću, koji je važio za jedan od najskupljih i najprestižnijih, salmonelom se otrovalo 27 osoba, od kojih dvadesetoro dece. Svi su imali blagu kliničku sliku. Sem mališana, tegobe su imale vaspitačice, spremačica i kuvarica, a ovo obdanište je imalo svoju kuhinju, gde su se pravili obroci za mališane.

Deca jedu u vrtiću
Deca jedu u vrtićufoto: Profimedia

SIMPTOMI - MUČNINA, POVRAĆANJE...

Salmoneloze nastaju zbog zagađene hrane, u kojoj se bakterije mogu zadržati od nekoliko dana do čak nekoliko nedelja. Simptomi se javljaju od šest do 72 časa nakon konzumacije.

Problemi počinju uz dijareju, bolove u stomaku, mučninu, povraćanje, povišenu temperaturu, malaksalost. Tegobe mogu trajati i nekoliko dana.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.