OTIŠLI NA EKSURZIJU ZDRAVI, VRATILI SE SA SALMONELOM: Agonija roditelja traje MESEC DANA, pojavili se novi problemi
Foto: Shutterstock

razarazili se na divčibarima

OTIŠLI NA EKSURZIJU ZDRAVI, VRATILI SE SA SALMONELOM: Agonija roditelja traje MESEC DANA, pojavili se novi problemi

Neki mališani nedeljama bili u bolnici

Objavljeno:

Agonija roditelja iz Beograda čija deca su se početkom juna zarazila salmonelom tokom ekskurzije u rekreativnom centru na Divčibarima "Stevan Filipović" i nakon mesec dana nije gotova, pa 34 mališana još ima ovu bakteriju, a zbog koje ne mogu da idu u vrtić, a i polazak u prvi razred sada je pod znakom pitanja, što sa sobom povlači niz drugih problema.

Cela drama za beogradske roditelje počela je oko 9. juna, odnosno, kada je oko 30 mališana iz vrtići "Mali suncokreti" i "Biseri" sa Palilule ubrzo nakon povratka sa rekreativne nastave osetilo jake stomačne tegobe, posle čega je utvrđeno da se radi o salmoneli, koju su pokupili tokom boravka u pomenutom rekreativnom centru putem hrane.

I pored velike brige za zdravlje svoje dece, roditelji su tada prihvatili činjenicu da je njihovoj deci trenutno potrebna nega, te su na neko vreme odložili svoje poslovne obaveze i bili uz njih kako na kućnom, tako i na bolničkom, lečenju, koje je bilo potrebno za čak četvoro dece.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

"Deca neće moći u vrtić"

Međutim, ispostavilo se da je problem veći nego što su očekivali, jer su ubrzo potom saznali kako se salmonela u organizmu luči narednih 3 do 6 meseci, što znači da su deca i dalje zaražena, pa je njihovo dobijanje potvrde za boravak u vrtiću, kao i polazak u prvi razred upitno i neizvesno, tvrdi majka Kristina iz Beograda (puno ime poznato redakciji).

Njeno dete je imalo najteže simpotme, zbog čega su dugo bili u bolnici, a i ostali mališani bili su bolnici od 5 do 14 dana.

- Pored toga što smo već mesec dana uz našu decu, sada smo saznali i da postoji mogućnost da naša deca ne mogu da pohađaju predškolsku ustanovu, što znači da ćemo mi i dalje morati da ih čuvamo, iako radimo i iako mnogi od nas nemaju kome da ih ostave na čuvanje, kao i da mnogi neće moći da upišu prvi razred. Plaćanje bebisiterki ne mogu svi da priušte, troškovi lečenja koje očigledno moramo da nastavimo da plaćamo su veliki. Pored toga, sada je stigla i odluka da rate ekskurzije moraju da se plate i ranije od planiranog, što mi kao roditelji smatramo nečuvenim. Trenutno smo materijalno ugroženi - govori vidno uznemirena majka Kristina.

Ipak, ona i još oko 30 roditelja čija deca su se zarazila salmonelom, nisu želeli da čekaju skrštenih ruku, pa su poslali zahtev za odštetu predškolskoj ustanovi koju pohađaju njihovi mališani da se njihov problem reši, te je danas u 11 sati i održan sastanak na kom su prisustvovali, kako direktorka predškolske ustanove, tako i predstavnici rekreativnog centra "Stevan Filipović".

Divčibare
Divčibarefoto: Luxlife.rs

- Napisali smo zahtev da se vansudskim putem dogovorimo oko troškova, oko dogovora koji nisu ispoštovani oko plaćanja rate, kao i o odšteti i o obeštećenju za sve nas čija deca su na lečenju. Sastanku su prisustvovali direktorka predškolske ustanove, sekretar, i tri prestavnika pomenutog centra za letovanje, dok sam direktor tog centra nije došao, jer je na bolovanju - kaže Kristina.

Kako ona dalje objašnjava, iako su predstavnicima rekreativnog centra postavili brojna pitanja oko kvaliteta hrane koju daju gostima, o standardima i propisima koje poštuju, kao i o načinu same pripreme i kontrole, nisu dobili nijedan konkretan odgovor već samo argument da tokom sanitarne inspekcije koja je urađena 6. i 15. juna u njihovom objektu nije nađena nijedna nepravilnost.

- Dobro je što su uopšte imali hrabrosti da se pojave pred 30 "razjarenih" roditelja. Međutim, došli su da se gledamo, izgleda. Nisu se pripremili, i sve vreme su pominjali izveštaj inspekcije, iako nama ti uzorci ništa ne znače. Za nas su sporni dani 8. i 9. jun, kada je i došlo do zaražavanja, a tada izgleda nije bilo kontrole hrane, kako su nam objasnili, jer se ona radi samo određenim danima. Kada je o našim zahtevima reč, ni o tome nisu danas znali da se izjasne konkretno - priča Kristina.

Kristina govori kako su ona i ostali roditelji očekivali barem privremeno zatvaranje objekta na Divčibarima, međutim, da se to i pored velikog broja dece koji se tamo zarazio salmonelom nije dogodilo, te objekat i dalje nesmetano prima goste.

"Ukoliko ne dobijemo odgovor, pokrenućemo sudski postupak"

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

- Naši zahtevi tokom ovog sastanka bili su da deca koja su obolela od salmonele budu izuzeta od plaćanja putovanja u ovom centru, te da deca koja su bila i na bolničkom lečenju dobiju i obeštećenje. Međutim, danas tokom sastanka ništa nismo saznali, te je naš poslednji zahtev da nam se direktor ovog centra što pre obrati sa određenim odgovorom i rešenjem kako ne bismo morali da pokrećemo sudski postupak. Želimo da se za naš problem čuje i da se on reši - zaključila je Kristina.

Podsetimo, kako smo ranije pisali, deca iz PU "Boško Buha" na Paliluli u Beogradu, u čijem su sastavu ova dva vrtića, počela su loše da se osećaju tri dana od rekreativne nastave na Divčibarima, kada je čak 25 od 75 deteta dobilo teške stomačne tegobe i temperaturu, dok su pojedini slučajevi zahtevali i stručnu pomoć.

Kako su iz PU "Boško Buha" za "Blic" tada potvrdili, nakon boravka na letovanju vrtićke dece na Divčibarima, čak 25 detece dobilo je simptome kao što su povraćanje, dijareja i visoka temperatura, i to samo tri dana nakon povratka za Beograd.

- Do sada je troje dece hospitalizovano i kod njih je potvrđena salmonela. Za ostale čekamo rezultate. Obavestili smo o tome Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu i Valjevu, rade se sve neophodne analize i svi očekujemo informaciju o uzroku tegobe kod dece - glasilo je tada zvanilčno saopštenje iz PU "Boško Buha".

Ovo nije izolovan slučaj

Takođe, bitno je naglasiti i da ovo nije izolovan slučaj u Srbiji, jer je i 25. maja stigla informacija da je čak 137 deteta, odnosno učenici 3. i 4. razreda, kao i troje nastavnika OŠ "Jovan Miodragović" iz Beograda dobilo stomačni virus tokom rekreativne nastave u Sokobanji, te su se usled tegoba vratili kući.

Ubrzo potom, tačnije 13. juna ista situacija dogodila se i sa aleksandrovačkim osnovcima nakon ekskurzije u Niškoj Banji, kada se 76 učenika nižih razreda Osnovne škole "Ivo Lola Ribar" javilo Domu zdravlja u tom gradu zbog stomačnih tegoba.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.