ČEKA NAS NOVO ZAHLAĐENJE, A ONDA OPET I HLADNA KOŠAVA: Evo da li će SNEGA uskoro biti u gradovima
Zima (ilustracija), Foto: Profimedia

VREME U SRBIJI

ČEKA NAS NOVO ZAHLAĐENJE, A ONDA OPET I HLADNA KOŠAVA: Evo da li će SNEGA uskoro biti u gradovima

Na sajtu RHMZ, u prognozi vremena za 30 dana, navodi se u tabeli da su izgledi da će sneg pasti 29. novembra

Objavljeno:

U Srbiji je pretežno oblačno, hladnije i sa kišom ovih dana, a temperature će dodano pasti za vikend, te će od subote do utorka maksimalne dneve biti 6, 7 stepeni Celzijusa, dok će jutarnje biti blizu nule.

U Republičkom hidrometerološkom zavodu (RHMZ) kažu da snega nema i dalje u gradovima. Nema ni naznake da će ga biti uskoro, jer nema tako velikog zahlađenja koji bi uslovio sneg u gradovima, ali će padati na planinama.

- U subotu posle podne i uveče očekujemo naoblačenje iz oblasti sredozemlja i ovo naoblačenje bi u subotu prvo zahvatilo jugozapadnu Srbiju. U nedelju u prvom delu dana naoblačenje bi se zatim proširilo na veći deo zemlje, samo bi se u Vojvodini zadržalo suvo vreme, a u planinskim predelima očekujemo povećanje visine snega za 10 do 15 centimetara – kaže meterolog RHMZ Slobodan Sovilj i podseća da je to slična količina snega koja je pala i prethodnog vikenda, kada je na Zlatiboru izmereno 10 centimetara snega.

Turska, Sneg, Zima
foto: Profimedia

Ovog puta, granica snega će se izmestiti na niže nadmorske visine, s tim da na visinama od 400 i 500 metara u južnoj, jugozapadnoj, jugoistočnoj Srbiji, treba računati na pojavu susnežice i snega.

- Što se tiče područja Beograda i Vojvodine, temperatura će ostati iznad nule. Minimalne temperature u većini dana biće u intervalu od 1 do 5 stepeni, a maksimalne od 5 do 8 stepeni. Slaba kiša biće u Beogradu u noći između subote i nedelje i u nedelju tokom dana, ali neće biti snega – poručuje Sovilj.

Na sajtu RHMZ, u prognozi vremena za 30 dana, navodi se u tabeli da su izgledi da će sneg pasti 29. novembra, zatim 2., 4. decembra i drugim danima do kraja godine. Sovilj za „Blic“ objašnjava da se mesečna prognoza izrađuje dva puta mesečno, 1. i 15. u mesecu po metodu analogije.

Turska, Sneg, Zima
foto: Profimedia

- To znači da se u trenutku izrade prognoze traži slična situacija u prošlosti i projektuje se u narednih 30 dana i u tom smislu je ova prognoza orjentaciona i uvek je treba koristiti uz prognozu za 5 do 7 dana unapred, koje se izrađuju svakodnevno i koje imaju znatno veći stepen pouzdanosti – objašnjava Sovilj.

Trenutna tenedencija, prema njegovim rečima, za početak decembra, je da će vreme biti definitivno hladnije, ali uglavnom bez padavina.

- Hladno vreme podrazumeva da u jutarnjim satima ima slabog mraza, intenziteta od -2 do 0 stepeni Celzijusa i maksimalne temperature oko 5 stepeni. Dakle, uglavnom bez padavina, uz umereno oblačno vreme i od 30. novembra i to će se nastaviti i u prvoj nedelji decembra. U Pomoravlju, Podunavlju i Vojvodini će duvati košava, odnosno, umeren i jak jugoistočni vetar. Ovoga puta biće hladna košava – kaže Slobodan Sovilj.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.