OVOG OBIČAJA NA SRPSKIM SVADBAMA SE SVI DRŽE, A NE ZNAJU ISTINU: Važnije je nego što mislite
Kupovina mlade, Foto: Profimedia

NIKADA NE BISTE POGODILI

OVOG OBIČAJA NA SRPSKIM SVADBAMA SE SVI DRŽE, A NE ZNAJU ISTINU: Važnije je nego što mislite

Danas se ovaj običaj sprovodi radi zabave, ali šta nasleđujemo "kupovinom mlade"?

Objavljeno:

Ne može se tačno utvrditi od kada postoje svadbeni običaji, ali se pretpostavlja da su se pojavili sa pojavom prve društvene zajednice i porodice. I dok su nekada običaj imali smisao, danas se više implementiraju radi zabave i simbolike tradicije.

Običaj "kupovine mlade", ili ti otkup, sprovodio se kada mlada napušta svoj dom i odlazi u drugu kuću, muževljevu. Kako objašnjava etnolog antropolog Vesna Marjanović za Telegraf, obrazac jeste "nekada imao smisla".

- Porodica iz koje je mlada, gubi radnu snagu. Dever i brat učestvuju u običaju, to se i ranije dogovaralo koja bi bila cena, a danas je to radi zabave, simbolična svota - navodi.

Najčešće, ovaj običaj, vezivao se za agrarne porodice, gde je gubitak radne snage bio veoma bitan. Ali je i odraz tradicionalne, patrijarhalne kulture.

Da li se u ovom obrascu tada videla puka borba za opstanak, danas jednostavno zabava ili u neku ruku "kupovina i nasleđivanje" pogrešnih patrijarhalnih podela?

Još je knez Aleksandar Karađorđević 1846. godine izdao naredbu koja je glasila: “Iskanje i davanje novca i zlata za devojku ukida se kao običaj protivan dostojanstvu čovečijem”.

Još tada je uočen bitan detalj koji ukazuje da ovakav vid ponašanja ne treba da bude ustaljen obrazac.

Burma, Prsten, Venčanje, Svadba, Mlada, Mladoženja
foto: Profimedia

U društvu gde je položaj žene značajno poljuljan, održavanje ovakvih običaja, pa makar i iz zabave, dodatno podstiču potčinjenost žene i prihvatanje dominantnog položaja muškarca.

- Naime, u 21. veku, kada je većina ljudi samostalna, bez obzira na pol, teško možemo očekivati da je ovaj tip "otkupa" realan i prihvatljiv. Posmatrajući to sa sociološke i psihološke strane, ne bi ni trebalo da bude. Ovakvom načinu "zabave" danas se protive i mladoženje - objašnjava sociološkinja Jelena Radović za Telegraf.

Neki bi se usaglasili da se na ovaj način muškarac poput pauna bori za svoju suprugu, a ona uživa u pažnji koju dobija, dok drugi i dalje vide da se u ovom obrascu njena "vrednost gleda kroz papirne novčanice".

- Danas su žene samostalne, uz njih ne ide "miraz", parovi žive zajedno mnogo pre venčanja... Ne možemo očekivati da se takva tradicija nastavi, uz bilo kakva realna očekivanja. Ovakav tip otkupa "mora" postojati samo u u vidu zabave i može biti preformulisan u vidu oblika koji neće narušiti ženinu individualnost i samostalnost - dodaje sociološkinja.

Kako ovaj običaj ostaje u nekim kućama, često na društvenim mrežama možete videti kupovinu mlade na delu, a najčešće nije reč o jednoj ili dve novčanice, već hrpi, odnosno načinu na koje porodice odlučuju "na račun ćerke i sestre da se obogate".

Zaista, svaka ćerka je zlata vredna, ali da li zaista želimo da iz puke zabave odredimo vrednost svoje sestre, ali i supruge kroz nekoliko desetina hiljada dinara?

- U vreme u kome se borimo za jednakost polova, ovakav tip tradicije postaje neprihvatljiv i to na opravdan način - zaključuje Jelena Radović.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.