TRAVAR MIRKO OTKRIVA ČIME SU SE NAŠI PRECI LEČILI: Samo Srbi 1 PIĆE koriste i kao LEK i kao SREDSTVO za ČIŠĆENJE!
travar Mirko Milinković, Foto: RINA

LEKOVITO BILJE ZAPADNE SRBIJE

TRAVAR MIRKO OTKRIVA ČIME SU SE NAŠI PRECI LEČILI: Samo Srbi 1 PIĆE koriste i kao LEK i kao SREDSTVO za ČIŠĆENJE!

Mirko tvrdi da za svaku boljku postoji i travka, otkriva kako su se naši stari lečili i bili zdravi kao dren

Objavljeno:

Pre nego što su se za sve i svašta pojavili lekovi, narod kroz Srbiju lečio se prirodnom medicinom, a šuma i livada tada su bile najveće i najopremljenije apoteke. I danas su čuvene obloge od rakije koje se privajaju na svako mesto gde boli i tinkture od sremuša, za koje stariji kažu da "dižu iz mrtvih". Mirko Milinković je jedan od retkih profesionlanih travara u Zapadnoj Srbiji i on za svaku boljku, ima po jednu travku, piše Rina.

- Srbija je izuzetno bogata lekovitim travama, biljkama uopšte, ovde rodi i kupina i gloginja i divlja malina, kao i divljaka jabuka, oskoruša, te kada ljudi koriste lekovite biljke, automatski nemaju tegoba. Nekada je po dozu zdravlja bolje otići u prirodu, nego u apoteku - rekao je travar Mirko Milinković.

 travar Mirko Milinković
travar Mirko Milinkovićfoto: RINA

Već godinama skuplja lekovite trave širom Srbije i on tačno zna, koliko je koja biljka dobra, kako za išijas, tako za grip, pa sve do uobičajenih dečijih bolesti.

- Ranije, a po neko i danas koristi projino brašno, paradajz kuvani, potom, neko jabukovo sirće pomeša sa brašnom, to se deci obuvalo na noge, pa se privijalo na ruke, na nervne završetke. To je bio provereni lek za temperaturu kod dece. Moja majka je nama stavljala obloge, kada smo imali zapaljenje krajnika, i odmah sutradan biva bolje - objašnjava Mirko.

 travar Mirko Milinković
travar Mirko Milinkovićfoto: RINA

On dodaje i da srpska rakija šljivovica ima važnu ulogu u staroj narodnoj medicini, a lečenje uz pomoć nezaobilaznih rakijanih obloga prenosi se sa kolena na koleno.

- Sa rakijom se od pamtiveka dobro lečilo, a kada bi naše majke i bake uzele težanu ili lanenu krpu, onda bi ih pokvasile rakijom, pa se onda privija na grudi, na leđa i onda ujutro dete ustaje bez temperature. Kod nas Srba rakija se za sve koristi, kao dezinfekcino sredtvo, lek i piće - priča ovaj travar.

A za čika Mirkovu mladolikost i lepotu, kako tvrdi, pobrinula se takođe majka priroda. On kaže da koristi kremu od 40 lekovitih trava, i prvenstveno vedar duh i dobar osmeh koji su najveća tajna lica bez bora.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media