SRBI SVAKE GODINE LJUBE I MAZE ZMIJE U OVOJ SVETINJI: Gmižu po ikonama, a vernici imaju RAZLOG da ih dodiruju
Zmija u crkvi, Foto: Printscreen/Youtube/Nun Christina - Oceanitissa

neobično

SRBI SVAKE GODINE LJUBE I MAZE ZMIJE U OVOJ SVETINJI: Gmižu po ikonama, a vernici imaju RAZLOG da ih dodiruju

Pojavljuju se samo jednom godišnje i to na ovaj veliki praznik

Objavljeno:

Svake godine na praznik Uspenja Presvete Bogorodice koji se u Grčkoj slavi 15. avgusta, na ostrvu Kefaloniji u malom živopisnom selu Markopulo pojavljuju se zmije u crkvi! Zovu se "agiofida" što u bukvalnom prevodu znači "svete zmije".

Zmije tog dana gmižu i obmotavaju se oko ljudi, ikona i po crkvi proslavljajući veliki praznik. Ali, najveća misterija je što ove zmije nigde ne možete pronaći pre i posle praznika, pojavljuju se samo na dan praznika nakon čega se povlače, piše stranica blagodat.rs na Instagramu.

Ove zmije mnogi nazivaju "Bogorodičine zmije" jer se smatraju čudom Presvete Bogorodice još iz davne 1705. godine. Naime, čudotvorna ikona je obitavala i bila čuvana u ženskom manastiru. Te godine selo su napali gusari, i krenuli su na manastir u nameri da ga opustoše.

Monahinje su se tada počele usrdno moliti Presvetoj Bogorodici pred ikonom, da zaštiti sestrinstvo i manastir od pustošenja. Tada se dogodilo čudo i mnoštvo zmija je okružilo manastir, a takav prizor je uplašio gusare koji su se povukli. Tako beše spašen manastir, a događaj beše zapamćen kao znak i čudo Presvete Bogorodice!

Smatra se da ako se zmije ne pojave za godinu dana, na ostrvu će se dogoditi nešto loše. Na primer 1940. i 1953. godine zmije se nisu pojavile i ostrvo su pogodili zemljotresi.

Niko od stručnjaka, koji su pregledali zmije, ne može da ih klasifikuje u bilo koju od poznatih vrsta. One su sive, tanke i njihova dužina ne prelazi jedan metar. Koža im je baršunasta i na glavi se formira mali krst, kao i na vrhu jezika. Zmije se smatraju čudesnim i bezopasnim, zbog čega ih vernici bez straha dodiruju.

Hiljade vernika svedoče i da su zmije toplokrvne, što nije poznato nigde na svetu. Zmije puze po crkvi a posebno oko ikona Bogorodice. Zmije su mirne, a vernici vide ovaj događaj kao čudesnu manifestaciju Boga i Presvete Bogorodice.

(Espreso / Blagodat.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.