SERIJA CIKLONA DELIĆE ZEMLJU NA 2 DELA: Prekida se jesenja SUŠA, meteorolog dao DETALJNU prognozu za NOVEMBAR!
Đorđe Đurić, Foto: Printscreen/facebook/djordjedjuric, Printscreen

VREMENSKI USLOVI

SERIJA CIKLONA DELIĆE ZEMLJU NA 2 DELA: Prekida se jesenja SUŠA, meteorolog dao DETALJNU prognozu za NOVEMBAR!

Danas se očekuje da ukupno padne od 10 do 30 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, a najviše na severu Srbije

Objavljeno:

Serija ciklona preći će sa centralnog Mediterana i Jadranskog mora preko Srbije danas i narednih dana i doneti obilnije padavine i pravo jesenje-zimsko, ali i vetrovito vreme. Sneg u nizijama i u gradovima ne očekuje se do kraja novembra, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

"Kraj novembra obeležiće stabilno, suvo i prohladno vreme. Srbija je jutros bila pod uticajem ciklona, čiji se centar nalazi nad severnim delom Jadrana. Oblačnost sa umerenom kišom i pljuskovima u sklopu ovog ciklona već je zahvatila veći deo Vojvodine. Tokom dana ovaj ciklon svojim centrom premeštaće se dalje na istok preko Panonske nizije ka oblasti Karpata, a u sklopu njega preko Srbije će se premeštati i snažni oblačni sistemi sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Sredinom dana i posle podne biće uslova i za obilnije padavine", navodi Đurić.

Danas se očekuje da ukupno padne od 10 do 30 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, a najviše na severu Srbije.

"Najmanje padavina danas se očekuje na jugu, jugoistoku i istoku Srbije, gde će veći deo dana biti suvo i toplije, jer će se nalaziti u toplom sektoru ciklona i sistemu južnog strujanja. I u ostalim predelima Srbije očekuje se jugozapadni vetar, ali će posle podne i krajem dana biti u skretanju na severozapadni, prolazno na udare i jak, zbog prodora hladnog fronta i zbog toga što će taj deo Srbije početi da se nalazi u hladnom sektoru ciklona, jer će se centar nalaziti istočnije od nas, pa se očekuje prodor hladnije vazdušne mase sa severa.

1 / 13 Foto: Nenad Kostić

Istovremeno, Srbija će tokom celog dana biti između hladne vazdušne mase sa severa i tople sa juga i sa Mediterana, pa će tako biti raspoređena i maksimalna temperatura vazduha. Maksimalna temperatura vazduha biće danas od 10 na severozapadu do 18 stepeni na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 15".

Već tokom vikenda Srbiju će pogoditi nova serija ciklona sa centralnog Mediterana i Jadranskog mora.

"Ciklon koji danas bude donosio padavine, već sutra će se nalaziti iznad oblasti Karpata i kretati se dalje preko Moldavije i Ukrajine ka Rusiji, dok će Srbiju zahvatiti nova ciklonska aktivnost sa Jadranskog mora. Ujedno, iznad našeg područja kao i danas i u subotu će se talasati frontalna zona, koja će razdvajati veoma toplu vazdušnu masu sa juga i sa Mediterana i veoma hladnu sa severa. U Srbiji ujutro u većini predela biće suvo, maglovito, tmurno i prohladno, ponegde sa kišom, uglavnom na jugu. Tokom dana se očekuje jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima i to prvo u centralnim i zapadnim, a do kraja dana i u ostalim predelima Srbije. U toku večeri i noći očekuju se veoma obilne padavine", kaže Đurić i dodaje:

" Frontalna zona i ciklon podeliće Srbiju u subotu na dva dela, pa će tako sever i zapad Srbije biti u hladnijem, a ostatak zemlje u toplom sektoru. U većini predela duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar, koji će u košavskom području i u donjem Podunavlju biti veoma jak. Istovremeno, u Vojvodini, a potom i u ostalim predelima severne polovine Srbije vetar će biti u skretanju na severoistočni. Maksimalna temperatura biće od 8°C na severu do 18 stepeni na jugu Srbije, u Beogradu do 10.

Đorđe Đurić, Meteorolog Đurić
foto: KURIR TELEVIZIJA

I u nedelju se očekuje slična vremenska situacija, ali će se centar ciklona kretati malo južnije i istočnije, što će povući još hladniju vazdušnu masu, osim do juga zemlje gde će i dalje biti relativno toplo, uz južni vetar, a u ostatku zemlje duvaće pojačan, na udare i jak severozapadni vetar lli će južni vetar biti u skretanju na seerozapadni. Maksimalna temperatura biće od 7 na severozapadu do 15 na jugu i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 8 stepeni", rekao je naš sagovornik.

Prosečne temperature za novembar

U ponedeljak će ciklon i dalje donositi kišu većem delu Srbije, ali se obilnije padavine očekuju tokom jutra i prepodneva.

"Susnežica i sneg očekuju se samo na višim planinama. Sredinom dana i posle podne sledi prestanak padavina, a do kraja dana i razvedravanje. Duvaće umeren, na istoku Srbije i na planinama i jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 6 na severu do 12 na jugu Srbije, u Beogradu do 8 stepeni. Inače, ciklonska aktivnost tokom vikenda, pa sve do ponedeljak doneće dodatnih 20 do 40 mm padavina po kvadratnom metru, lokalno i preko 50 mm, što će od danas do tada ukupno biti 30 do 70 mm, lokalno i preko 80 mm, što će konačno prekinuti dugotrajnu jesenju sušu koja je trajala tokom oktobra i prve polovine novembra.

Susnezica
foto: Stefan Kojić

Nakon dužeg perioda vema toplog i natprosečno toplog vremena, maksimalne temperature će tokom vikenda i tokom sledeće sedmice biti oko prosečnih vrednosti, a prosek za ovo doba godine je od 8 do 12 stepeni", navodi on.

Kada će stabilizacija vremena?

Prema Đurićevim rečima, stabilizacija vremena očekuje se u ponedeljak u drugom delu dana i u utorak u prvom delu dana, jer se očekuje kratkotrajni porast vazdušnog pritiska, ali ne zadugo:

"Već u utorak tokom dana značajno će ojačati ciklon iznad centralnog Mediterana, koji će na svom putu ka Jadranu dodatno jačati. U utorak uveče centar ovog ciklona nalaziće se nad severnim predelima Jadrana, a vrednost vazdušnog pritiska spustiće se čak ispod 988 mb, što je prava retkost za ciklone van Atlantskog okeana, a kada je evropsko kopno u pitanju.

U utorak ujutro u Srbiji tmurno i hladno, uz maglu, ponegde i slab mraz. Tokom dana biće suvo i toplije, jer će na prednjoj strani ciklona, tj. u njegovom toplom sektoru u sklopu južnog strujanja pristizati toplija vazdušna masa sa Mediterana. Maksimalna temperatura biće od 10 do 14, u Beogradu do 12. Zbog uticaja veoma snažnog ciklona, u utorak će duvati veoma jak jugoistočni vetar, u košavskom području sa olujnim udarima preko 80 km/h, a na jugu Banata sa udarima i preko 100 km/h. Tokom dana očekuje se naoblačenje, krajem dana i tokom noći sa kišom".

Park, Smrt, Azilant, Leševi, Jesen, Loše vreme, Beograd
foto: Aleksa Petrović

U sredu će biti oblačno i hladnije sa kišom, a zbog toga što će se centar ciklona premesetiti istočnije od našeg područja, uslediće prodor svežije vazdušne mase i skretanje vetra na pojačan severozaapdni.

"Maksimalna temperatura biće od 6 na severu do 12 na jugoistoku Srbije. U četvrtak još tokom jutra slabe padavine, a tokom dana očekuje se prestanak padavina i razvedravanje. Maksimalna temperatura od 5 do 10°C", kaže Đorđe i navodi da će, prema trenutnim prognozama, od 25. novembra do kraja novembra uslediće stabilno i suvo vreme:

"Tokom tog perioda očekuje se uticaj anticklona i povišenog vazdušnog pritiska. Jutra će biti tmurna, prohladna i maglovita, uz minimalne temperature od 0 do 5°C, dok će tokom dana biti sunčanih perioda, maksimalna temperatura od 8 do 12°C, u Beogradu oko 10°C, što su i prosečne maksimalne temperature za ovo doba godine. Zbog stabilnog i suvog vremena, povišenog pritiska i slabog vetra, tokom tog perioda očekuje se i povećana zagađenost vazduha."

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.